Bolesť svalov bez cvičenia a námahy sa objaví z infekcie, choroby alebo nevhodných liekov

TA3/bd
12.11.2021 18:00

Ľudské telo má viac ako 600 svalov, ktoré vykonávajú rôzne funkcie, niektoré môžete ovládať, ako napríklad kostrové svaly a iné, ako napríklad srdcové svaly, zase fungujú automaticky. Čo sa však deje s vaším telom, keď vás bolia bez predošlej námahy?

Bolesť svalov bez cvičenia a námahy sa objaví z infekcie, choroby alebo nevhodných liekov
FreePik

Bolestivosť svalov (myalgia) sa pohybuje od miernej až po extrémnu a vyskytuje sa u väčšiny ľudí príležitostne. Myalgia sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek časti tela a môže trvať niekoľko dní alebo mesiacov. Avšak bolesť svalov bez cvičenia alebo námahy môže mať vonkajšiu príčinu alebo byť príznakom závažného zdravotného stavu.

Kde vás bolí?

Väčšina svalovej bolesti je lokalizovaná a vyskytuje sa v jednom svale, niekoľkých svaloch alebo v špecifických častiach tela. Lokalizovaná bolesť svalov je najčastejšie spôsobená stresom, napätím, zraneniami alebo nadmerným zaťažením. Systémová bolesť svalov, ktorá sa môže vyskytnúť v celom tele, zvyčajne vyplýva z infekcie, choroby alebo liekov.

svaly FreePik

Potréningová bolesť s časovým odstupom

Aj keď vás bolí celý človek bez toho, aby ste cvičili, je možné, že máte svalovú bolesť s oneskoreným nástupom. Tento typ bolesti sa často vyskytuje po silovom tréningu alebo aktivitách, ktoré zahŕňajú skákanie. Môže trvať 24 až 72 hodín, kým sa prejaví, takže nemusíte si hneď v hlave vytvoriť spojenie medzi tým, ako sa cítite a cvičením, ktoré ste robili.

bolest FreePik

Bolestivosť svalov bez cvičenia

Bežné príčiny systémovej bolesti svalov celého tela zahŕňajú zdravotné stavy a choroby, ako je syndróm chronickej únavy, fibromyalgia, stafylokokové a vírusové infekcie, chrípka, lupus, či lymská borelióza. Klaudikácia, ktorá je príznakom ochorenia periférnych artérií, obmedzuje prietok krvi do ciev na rukách a nohách a spôsobuje narastajúcu bolesť svalov. Aj statíny, čo sú lieky predpísané na liečbu vysokého cholesterolu, môžu spôsobiť vážne svalové problémy vrátane bolesti.

bolest svaly FreePik

Liečenie

Niektorí pacienti majú menej vedľajších účinkov po prechode na iné statíny, vrátane bolesti svalov bez predošlého cvičenia. Bolestivosť svalov spojená so stavmi ako je chrípka, by sa mala vyriešiť po ukončení choroby. Avšak liečba bolesti svalov spôsobenej chronickými stavmi môže vyžadovať pátranie po symptómoch.

Napr. liečba ochorenia periférnych artérií môže zlepšiť prietok krvi do ciev na rukách a nohách, znížiť krívanie a zmierniť bolesť svalov. Pacienti s fibromyalgiou, ktorá spôsobuje systémovú muskuloskeletálnu bolesť, môžu užívať lieky proti bolesti a antidepresíva na zmiernenie bolesti svalov.

bolest FreePik

Systémová bolesť svalov bez cvičenia zvyčajne vyplýva z vážnych chorôb alebo zdravotných stavov a vyžaduje si pozornosť lekára. Mali by ste kontaktovať svojho lekára, ak bolesť svalov trvá dlhšie ako týždeň, ak súvisí so zlým krvným obehom v nohách, alebo ak spozorujete príznaky infekcie, ako je opuch alebo začervenanie okolo postihnutého svalu. Núdzová lekárska starostlivosť je potrebná, ak v kombinácii s bolesťou svalov pociťujete závraty, stuhnutosť šije, vysokú horúčku či problémy s dýchaním.

Témy: choroba liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok