Potraviny, ktorým sa musíte vyhýbať, keď máte riedku krv

TA3/bd
11.1.2022 09:00

Na riedenie krvi sa používajú antikoagulačné lieky. V skutočnosti nespôsobujú zriedenie krvi, ale namiesto toho zabraňujú príliš rýchlemu alebo ľahkému vytváraniu krvných zrazenín. Krvné zrazeniny môžu byť nebezpečné, spôsobujú infarkty, mŕtvicu a dokonca smrť.

Potraviny, ktorým sa musíte vyhýbať, keď máte riedku krv
Pexels

Ak užívate antikoagulačné lieky, lekár vás môže poučiť, aby ste sa vyhli niektorým potravinám, ktoré môžu interagovať s vašimi liekmi. Tieto potraviny majú vo všeobecnosti vysoký obsah vitamínu K, ktorý zohráva úlohu pri zrážaní krvi

Zelená listová zelenina

Kel

Zatiaľ čo obsah vitamínu K v listovej zelenine je chutný a výživný, znamená to, že príjem tejto zeleniny musí byť kontrolovaný. Patrí sem rukola, kapusta, kel, horčica, petržlen, špenát, mangold, aj okrúhlica. Šaláty, ako je zelený listový šalát, rímska rasca tiež obsahujú vitamín K, ale v miernejších množstvách. Medzi nebezpečnú zeleninu patrí aj kapusta, karfiol, brokolica, repa, ružičkový kel, reďkovka, chren a wasabi. 

brokolica Pexels

Fazuľa a šošovica

Cícer

Lekár vám isto odporučí, aby ste sa vyhli cíceru a šošovici. Patria sem aj jedlá vyrobené z cíceru, ako je hummus alebo falafel.

Pečeňová paštéta

Pečeň má vysoký obsah vitamínu K. Ak užívate antikoagulanciá, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako budete jesť hovädziu, bravčovú alebo kuraciu pečeň alebo produkty obsahujúce pečeň, ako je paštéta.

hummus Pexels

Bylinky a korenia

Zázvor

Zázvor aj kurkuma môžu ovplyvniť spôsob zrážania krvi a mali by byť obmedzené, keď užívate antikoagulanciá.

Alkohol

Aj keď možno alkohol nepovažujete za potravinu, môže interagovať s antikoagulanciami a váš príjem by mal byť obmedzený. Vyhýbajte sa všetkým alkoholickým nápojom, nekonzumujte ho viac ako tri nápoje denne. 

Ostatné potraviny

Jahody

Medzi ďalšie potraviny, ktoré môžu obsahovať viac vitamínu K, ako si želá váš lekár, patria jahody, morské riasy (nori), tofu a ďalšie produkty vyrobené zo sójového proteínu, sójového oleja, cibuľky (zelenej cibule) a lístkov zeleného čaju. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok