Kompresné ponožky zabraňujú krvným zrazeninám. Komu sa odporúča ich nosenie?

TA3/bd
17.9.2021 09:10

Nosenie kompresných pančúch, ponožiek a celkovo tlakových návlekov počas cvičenia nie je kontraindikované a v niektorých prípadoch dokonca odporúčané. Otázkou je, či je nevyhnutné a či má nejaké pozitívne účinky aj na cvičenie.

Kompresné ponožky zabraňujú krvným zrazeninám. Komu sa odporúča ich nosenie?
FreePik

Kompresné pančuchy alebo ponožky sú terapeutické pomôcky, ktoré sa nosia kvôli podpore žilového a lymfatického systému nôh. Bývajú odstupňované. Sú tesnejšie okolo členka a uvoľňujú sa pod kolenami alebo nad nimi. Môžete nosiť pár, alebo mať pančuchu iba na jednej nohe, v závislosti od jej účelu vyvíjajú rôzny tlak. Ľahšie kompresie je možné získať voľnopredajnými druhmi, na väčšie kompresie je potrebný lekársky predpis.

TIP: Počas cvičenia je v poriadku nosiť kompresné pančuchy. V niektorých prípadoch môže práve zdravotný stav vyžadovať ich použitie.

opuch FreePik

Na cvičenie

Kompresné ponožky liečia žilové poruchy, ako je chronická žilová nedostatočnosť, kŕčové žily, lymfedém a postflebetický syndróm. Pomáhajú cirkulácii krvi späť do srdca, zmierňujú opuchy nôh a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín v nohách.

opuch nohy FreePik

Na cestovanie aj pre tehotné

Pooperační pacienti nosia často práve tieto pomôcky, aby zabránili tvorbe krvných zrazenín, čo je časté riziko po chirurgickom zákroku. Žilový systém u tehuliek je pod dvojnásobkom svojho normálneho stresu, aj tehotným ženám môže nosenie kompresných pančúch alebo ponožiek prospieť. Zmierni ich nepohodlie a zabráni vzniku kŕčových žíl.

Aj tí, ktorí trávia väčšinu dňa na nohách, môžu mať prospech z nosenia kompresných pomôcok, pretože sú náchylní na opuch nôh a kŕčové žily. Odporúčajú sa aj na cestovanie, pretože dlhým sedením býva narušený krvný obeh.

cvicenie FreePik

Maximálne výhody

Nosenie kompresných pomôcok počas cvičenia znižuje bolestivosť svalov a zlepšuje regeneráciu po cvičení, pretože pomáhajú presunúť zvýšenú krv v nohách späť do srdca. Na pančuchy si však treba zvyknúť. Niektorým starším alebo obéznym ľuďom sa totiž ťažšie obliekajú. Medzi zanedbateľné negatívne patrí svrbenie a zvýšené potenie pod nimi. Nech vás to neodradí od ich nosenia. Výhody prevyšujú ich nedostatky. 

Témy: ponožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok