Najlepší zimný relax: Soli do kúpeľa detoxikujú, zjemnia pokožku a prospejú aj lepšiemu spánku

TA3/zm
23.1.2022 10:00

Horúci kúpeľ je v zimnom období vždy skvelý nápad a mali by ste si ho dopriať aspoň raz týždenne. Nielen, že je to skvelý relax, ale podporíte aj svoje celkové zdravie, vylúčite z tela toxíny a večer zaspíte ako bábätko.

Najlepší zimný relax: Soli do kúpeľa detoxikujú, zjemnia pokožku a prospejú aj lepšiemu spánku
Pexels/Yaroslav Shuraev

Horúca vaňa predstavuje v chladných dňoch ideálny relax. Ak však pridáte do kúpeľa aj soľ, odvďačí sa vám telo i myseľ.

Kúpeľ pre zdravie

Soli do kúpeľa robia z obyčajného kúpania rituál vhodný aj pre vaše celkové zdravie. V závislosti od toho, aký typ soli si zvolíte, môžete prospieť svojej pokožke a minimalizovať rôzne kožné problémy. Výpary prečistia aj vaše dýchacie cesty a nervový systém.

Špeciálne má horúca voda s pridanými soľami pozitívny vplyv na pohybovú sústavu, a tak vo vani môžete uľaviť boľavej chrbtici alebo kĺbom. Slaný kúpeľ oceníte aj pri športovaní alebo akejkoľvek inej fyzickej námahe, pretože si vďaka nemu oddýchnu i napäté svaly.

Detox pokožky

Napustená vaňa môže predstavovať aj váš domáci wellness, v rámci ktorého zlepšíte stav svojej pokožky. Horúca voda v kombinácii so soľami pôsobí ako detoxikácia organizmu a z tela vylúčite veľkú časť škodlivých látok, čo sa v prvom rade prejaví na stave pokožky. Tvár budete mať hladkú a bez vyrážok, pokožku na celom tele zas hebkú ako bábätko.

Počas kúpeľa je ideálne aplikovať aj peeling, či už na tvár alebo na celé telo. Póry sa v horúcom prostredí otvoria, a tak vyčistíte scrubom viac ako obvykle.

Psychický oddych

Poležať si v napustenej vani je doslova formou psychického oddychu, a tak niet divu, že po kúpeli sa vám bude spať ako v perinke. Zaspávanie zlepší aj prechod z horúceho prostredia do chladného, takže ak máte problémy s nespavosťou, napustite si vaňu tesne pred tým, ako sa chystáte do postele.

Najznámejšie soli

Druhov solí do kúpeľa, z ktorých si môžete vybrať, je neúrekom. Najznámejšie tri sú epsomská, himalájska a morská soľ, ktoré majú skvelé zdravotné i estetické benefity.  

Epsomskú vám odporúčame vyskúšať najmä po športovom výkone alebo ako súčasť telového peelingu, špeciálne na oblasť nôh, pretože dokáže rozpustiť stvrdnutú kožu na pätách. Všeobecne však uvoľňuje svaly a má schopnosť regenerovať ich.

Morská soľ bohatá na minerály má antibakteriálne a detoxikačné účinky, takže je najvhodnejšia na relaxáciu. Podobne ako himalájska soľ, typická svojim ružovým až oranžovým nádychom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok