Veľké upratovanie v kúpeľni: Akú životnosť má kefka, špirála či žiletka?

TA3/zm
22.9.2021 08:00

Zdajú sa na prvý pohľad čisté, možno sa o ne aj príkladne staráte, no i kozmetickí pomocníci niekedy potrebujú výmenu, aby mohli prísť nové nástroje a slúžiť nám lepšie.

Veľké upratovanie v kúpeľni: Akú životnosť má kefka, špirála či žiletka?
Pexels/Karolina Grabowska

Výmenou niektorých vecí, ktoré sa nachádzajú v každej bežnej kúpeľni či v štandardnej dámskej kozmetickej taške, si ušetríte množstvo kožných či iných problémov, ktoré vám hrozia ak nasledujúce veci používate príliš dlho.  

Zubná kefka

Podľa americkej zubnej asociácie by sa zubná kefka mala meniť po troch, maximálne štroch mesiacoch používania. Existujú však aj prípady, kedy by ste si mali dať novú kefku oveľa skôr. Napríklad, ak pri umývaní zubov príliš tlačíte a vlákna na kefke očividne zmenili svoj tvar. V takom prípade nie je ústna hygiena dostatočná.

Ďalšou takou situáciou je choroba. Ak ste nejakú prekonali, baktérie môžu byť stále usadené vo vláknach kefky a je škoda riskovať, že sa vám nemoc vráti.

Špirála

Pri maskarách nejde len o to, kedy vyschne ich farba. Keďže ich prikladáte k pomerne citlivej časti tela, k očiam, mali dbať o to, aby sa vo vnútri a na kefke netvorili baktérie. Inak si môžete uhnať napríklad zápal spojiviek či iné infekcie.

Jednoduché pravidlo, ako si nutnosť výmeny zapamätáte, je vždy s novým ročným obdobím. Tak vám vyjde, že špirálu by ste mali používať maximálne tri mesiace.

Jednorazová žiletka

Má to síce v názve, ale ruku na srdce, ktorá žena vyhodí jednorazovú žiletku naozaj po jedinom použití? V poriadku, využiť jej služby môžete viackrát, rátajú s tým aj odborníci, ale naozaj nemá tento typ žiletky dlhú životnosť. Buď by ste ju mali meniť každý týždeň, alebo po troch použitiach, podľa toho, ako často sa holíte.

Okrem toho, že sa tupí jej ostrie, usádzajú sa medzi čepeľami baktérie, kvôli ktorým môžete mať nepekné vyrážky.

Špongiové aplikátory

Ak pri nanášaní mejkapu používate nejaký druh špongie, iste viete o tom, že ju máte pravidelne preprať. To vak neznamená, že ti s vami kozmetická hubka bude večne. V tomto prípade, ak sa poctivo o ňu staráte, nie je obava z baktérii, ale skôr z únavy materiálu.

Približne po roku vám prestane akákoľvek kozmetická špongia slúžiť tak, ako by mala a je čas poobzerať sa po novej. Všimnete si to na zhoršenej pružnosti a usádzaní líčidiel v jej štruktúre namiesto na vašej tvári.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok