Je to oficiálne. Bratislavský Istropolis zbúrajú, práce odštartujú už za pár dní

TA3 TASR
10.1.2022 11:27

Dom odborov, známy ako Istropolis, na Trnavskom mýte v Bratislave zbúrajú. Developer Immocap, ktorý tam vybuduje projekt Nový Istropolis, už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu.

Bratislava Istropolis budova 1140 px (TASR)
TASR

Informoval o tom samotný developer. V polovici januára na mieste pribudne stavebné oplotenie a začne sa s prvými prácami na fasáde, a to demontovaním mramorového obkladu. Investor deklaruje zodpovedný prístup k obkladu i k umeleckým dielam a artefaktom.

"Obklad sa šetrne uskladní, aby bol pripravený na opätovné použitie priamo v Novom Istropolise, ale v prípade záujmu aj pre mestské či štátne organizácie. Rovnako zodpovedne sa postavíme aj k umeleckým dielam a artefaktom, ktoré sa v spolupráci s expertnou firmou pred časom uložili v špeciálnom sklade a plánujeme ich umiestniť v novom projekte," vyhlásil developer.

Nový priestor poskytne množstvo funkcií

Zároveň potvrdil, že na mieste súčasného Domu odborov plánuje vytvoriť nový, živý priestor pre bývanie, prácu, trávenie voľného času a zachová tam aj kultúrno-spoločenskú funkciu. "Na príprave projektu pracujeme viac ako štyri roky, zorganizovali sme veľkú medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorej víťazom sa stali renomované holandské ateliéry. Na Trnavské mýto prinášame projekt, ktorý zásadne zlepší život Bratislavčanov v mnohých ohľadoch," povedal generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko. 

Investor je zároveň pripravený v rámci svojho projektu postaviť Národné kultúrno-kongresové centrum. Kultúrno-spoločenskú funkciu na mieste chce však zachovať aj v prípade, že štát o spoluprácu na NKKC neprejaví záujem. "Ponúkli sme štátu a občianskemu združeniu NKKC spolufinancovanie vlastnými zdrojmi vo výške 15,6 milióna eur vrátane poskytnutia pozemku, ako aj vkladom zahraničného a vlastného know-how," spresnil developer s tým, že má záujem o diskusiu so štátom i spomínaným združením.

V prípade, ak štát o formu spolupráce neprejaví záujem, chce hľadať iné možnosti financovania či úpravy kultúrnej časti projektu tak, aby bola zachovaná kultúra a zároveň to bolo financovateľné zo súkromného kapitálu. "Zachovanie kultúry v Novom Istropolise v každom prípade splníme, čo sme potvrdili aj zmluvným záväzkom voči mestskej časti Nové Mesto," podotkol Šramko.

Prestavať chcú aj okolie

V projekte Nový Istropolis počíta developer okrem kultúrno-spoločenského centra aj s dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Okrem Domu odborov chce investor prestavať aj jeho okolie.

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis súkromnému investorovi v roku 2017. Za záchranu Domu odborov bojuje organizácia DOCOMOMO Slovensko. Budovu totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok