Projekt Nový Istropolis by mohol poskytnúť priestor na kongresové centrum

TA3 TASR
15.12.2021 17:15

Národné kultúrne a kongresové centrum by mohlo vzniknúť na Trnavskom mýte v Bratislave. K tejto lokalite sa priklonila aj pracovná skupina občianskeho združenia Národné kultúrne a kongresové centrum, ktorá vo finále z troch posudzovaných developerských projektov označila projekt Nový Istropolis od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik centra.

istropolis dom odborov 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Združenie to spomína v štúdii realizovateľnosti, zhodnotenú Útvarom hodnoty za peniaze, ktorú plánuje na svojom webe zverejniť v najbližších hodinách.

Zviditeľnia hlavné mesto?

Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom Národného kultúrneho a kongresového centra 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty. Medzi nimi spomínaný Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti.

"Všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť a zároveň sa dopĺňať, aby zviditeľnili hlavné mesto na kultúrnej a kongresovej mape Európy. Je však dôležité pozrieť sa na realizovateľnosť projektov s najmenším počtom rizík," uviedol za pracovnú skupinu centra Peter Nitschneider. Projekty posudzovali podľa viacerých kritérií, ako napríklad lokalita, pozemok či rozpracovanosť projektu a následne prideľovali body. Nový Istropolis, ktorý chce realizovať svoj developerský projekt v mieste súčasného Domu odborov a s kultúrno-kongresovým centrom v ňom počíta, vyšiel ako najmenej rizikový.

Podľa OZ NKKC však ešte nie je nič jasné, pretože s nikým nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku. Ak by však došlo k dohode medzi nimi, developerom a štátom, mohli by sa postupne začať rokovania o investičnej zmluve. Za akýsi míľnik považuje združenie, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), rok 2030. Vtedy bude Slovensko totiž opäť predsedať Rade Európskej únie. Dovtedy by aktivisti chceli, aby kultúrno-kongresový stánok stál a bol už v prevádzke.

Projekt je pre štát ekonomicky návratný

To, že je projekt potrebný a pre štát aj ekonomicky návratný, podľa OZ NKKC potvrdil aj Útvar hodnoty za peniaze, ktorý posudzoval štúdiu realizovateľnosti. Tú malo za úlohu vypracovať združenie na základe uznesenia súčasnej vlády zo septembra 2020. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by bolo najvýhodnejšie.

Štúdia okrem iného konštatuje, že na financovaní projektu sa musí okrem štátu podieľať aj súkromný sektor. Celkové náklady na vybudovanie NKKC sa odhadujú na 87 miliónov eur bez DPH (104 miliónov eur s DPH). Časť nákladov cez 15 miliónov eur by mal vykryť developer, 60,5 milióna eur by mala byť výška štátnej pomoci a isté náklady by malo znášať aj OZ NKKC, ktoré si preto zoberie úver cez 11 miliónov eur.

Ak sa štát, developer a OZ NKKC dohodnú a podpíšu zmluvu, projekt bude posudzovať ešte Európska komisia. Rokovania sa však ešte nezačali. Združenie čaká, ako na spracovanú štúdiu a jej výsledky zareaguje vláda.

Spoločnosť Immocap vníma výsledky štúdie ako potvrdenie jej snahy zachovať kultúrno-spoločenskú funkciu na Trnavskom mýte. Projekt Nový Istropolis, na ktorom pracuje už štyri roky, má okrem iného podľa developera priniesť aj moderné kultúrno-kongresové centrum. 

"Výstavba NKKC si bude vyžadovať okrem štátnej dotácie aj výrazný finančný a odborný vklad budúceho developera. Pre úspešnú realizáciu projektu bude kľúčová spolupráca všetkých zúčastnených strán," povedal  generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko. 

Občianske združenie, štát, mesto a developer majú podľa jeho slov momentálne jedinečnú príležitosť priniesť projekt, z ktorého budú profitovať generácie. "Pričom takáto šanca sa nemusí veľmi dlho zopakovať," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok