Developer Nového Istropolisu odmieta tvrdenia konkurencie, so štátom je pripravený rokovať

TA3 TASR
17.12.2021 11:19

Developer Immocap, ktorého plánovaný projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte bol označený za najvhodnejší pre vznik Národného kultúrneho a kongresového centra, je pripravený o projekte so štátom rokovať. Zároveň odmieta tvrdenia konkurenčných developerov, že výber lokality pre Národné kultúrne a kongresové centrum bol šitý na mieru pre jedného uchádzača.

istropolis dom odborov 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

"Od roku 2017, keď sme kúpili budovu Domu odborov na Trnavskom mýte, opakujeme náš zámer priniesť Bratislave modernú kultúrno-spoločenskú sálu," informoval generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko. Ich projekt považuje na základe verejne dostupných informácií za najlepší a najreálnejší pre vznik Národného kultúrneho a kongresového centra.

"Ohradzujeme sa voči tvrdeniam konkurencie, ktorá nebola v posudzovaní Útvaru hodnoty za peniaze úspešná a ktorá sa namiesto odborného a detailného predstavenia svojich riešení uchyľuje k nepodloženým útokom," podotkol Šramko. Deklaruje, že sú pripravení kedykoľvek verejne a transparentne prezentovať pripravenosť a kvalitu svojho projektu.

"Ponúkli sme spolufinancovanie Národného kultúrneho a kongresového centra vlastnými zdrojmi vo výške 15,6 milióna eur vrátane poskytnutia pozemku. Pre úspešnú realizáciu projektu bude kľúčová spolupráca občianskeho združenia, štátu, mesta a developera, ktorí majú jedinečnú príležitosť priniesť projekt, z ktorého budú profitovať generácie," skonštatoval Šramko. 

Ako podotkol, sú pripravení diskutovať s vládou, ministerstvom financií a iniciátorom vzniku centra - občianskym združením Národného kultúrneho a kongresového centra o najlepšom možnom riešení. "To aj v prípade, ak padne rozhodnutie o inom variante poskytnutia dotácie, budeme si za svojím projektom stáť a ponúkať ho naďalej s cieľom povýšiť kultúru v Novom Istropolise," uviedol generálny riaditeľ.

Občianske združenie Národného kultúrneho a kongresového centra, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), v stredu zverejnilo štúdiu realizovateľnosti projektu. V nej okrem iného označilo lokalitu na Trnavskom mýte za najvhodnejšiu pre vznik NKKC. Štúdiu posudzoval aj ÚHP, ktorý ju pokladá za dobrý základ na ďalšiu odbornú diskusiu o potrebe centra.

Vo finálne posudzovala pracovná skupina OZ NKKC tri developerské projekty, a to Nový Istropolis od Immocapu, Nové Lido od J&T Real Estate (JTRE) a prestavbu výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti. Spoločnosti JTRE a Incheba po zverejnení informácie, že ich projekty nie sú najvhodnejšie pre vznik NKKC, vyhlásili postup OZ NKKC za netransparentný, neobjektívny a šitý na mieru pre jedného uchádzača.

Ku kritike sa pridal aj minister financií Igor Matovič, ktorý to nazval "kongresový oser" a povedal, že ak raz nejaké centrum bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len nešuchne.

OZ NKKC kritiku odmieta a deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy. Pripomína, že štúdiu realizovateľnosti projektu spracovali na základe dvoch uznesení vlády SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok