Vitamíny pre ženy vyberajte podľa veku: Déčko pre dvadsiatničky, draslík po štyridsiatke

TA3/zm
11.11.2021 16:00

Dopĺňanie vitamínov a minerálov nemá vekovú hranicu a o svoje zdravie či imunitu by sme sa mali starať za každých okolností. Vek však zohráva rolu pri výbere konkrétnych látok, ktoré si telo pýta. Iné vitamíny by ženy mali dopĺňať v puberte a celkom iné na dôchodku.

Vitamíny pre ženy vyberajte podľa veku: Déčko pre dvadsiatničky, draslík po štyridsiatke
Pexels/Anna Shvets

Na aké vitamíny sa zamerať v rôznych životných etapách? Poradíme vám podľa veku, aby ste si vybrali správne doplnky k vyváženej strave, ktorá je základom.

Zinok v puberte

Ak máte násťročnú dcéru a chcete jej vybrať vhodné výživové doplnky, mali by ste sa v tomto veku zamerať najmä na zinok, ktorý je v puberte dôležitý pre celkový vývoj a rast svalov. V strave ho ponúka hovädzie mäso, ryby aj tofu. Podporíte tak u svojej dcéry imunitu, ale aj krásne lesklé a husté vlasy či nechty.

Vitamín D pre dvadsiatky

Ženy po dvadsiatke by si mali dopriať dostatok vitamínu D, ktorý prirodzene získavame na slnku, ale nie je to dostatočné množstvo. Jeho nedostatok ovplyvňuje imunitný systém a organizmus je náchylný na infekcie. Keďže v tomto veku buď ešte študujete, alebo začínate budovať kariéru, nemáte toľko času na pohyb po vonku. Déčko si môžete okrem klasických vitamínov posilniť aj stravou, a to rybami alebo mliečnymi výrobkami.

Vitamíny pre ženy Pexels/Anna Shvets

Probiotiká pre tridsiatničky

Táto dekáda je spojená s kariérou alebo materstvom, a tak sú ženy tridsiatničky často v strese. Typická je nepravidelná strava alebo menej spánku, čo oslavuje organizmus. Pre lepšie fungovanie by ste si mali dopriať probiotiká, ktoré podporia napríklad trávenie, ale zlepšia tiež psychiku. V strave sú probiotiká zastúpené prevažne v kyslých potravinách, napríklad kapuste alebo niektorých mliečnych výrobkoch.

Štyridsiatničky a draslík

Spomalený metabolizmus je typický pre vekovú skupinu po štyridsiatke. Ak chcete nastaviť opäť svoj metabolizmis a zároveň sa chrániť pred vysokým krvným tlakom či cievnymi príhodami, nasaďte do boja draslík. Okrem vitamínových tabletiek ho obsahujú aj marhule, banány a väčšina jogurtov.

Vitamíny pre ženy Pexels/Anna Shvets

Vápnik po päťdesiatke

V období okolo menopauzy sa u žien zvyšuje riziko osteoporózy, nakoľko telo prestáva produkovať vápnik a zásadne potrebujete v tomto veku zvýšiť jeho príjem. Obsahuje ho listová zelenina, orechy alebo ovsené vločky. Strava však málokedy dodá telu potrebnú dennú dávku vápnika, ktorá je v tejto životnej etape u žien až 1300 mg.  

Šesťdesiatka chce vlákninu

Spomalené trávenie, lenivé črevá a s nimi súvisiace problémy trápia mnoho žien po šesťdesiatke. Preto je vláknina povinnou každodennou jazdou. Prirodzene ju organizmu dodáte pomocou zeleniny a celozrnného pečiva, ale potrebných je až 30 gramov každý deň, takže to chce zásadnú zmenu jedálneho lístka alebo doplnenie vlákniny vitamínmi.

Na dôchodku

Ginko a omega 3 mastné kyseliny sú najznámejšie vitamíny, ktoré podporujú pamäť a činnosť mozgu. Na dôchodku, čiže okolo sedemdesiatky sú tieto doplnky priam nevyhnutnosťou. Do stravy by ste mali pridať rôzne semienka a orechy, napríklad ľan či sezam alebo vlašské orechy. Ak si raz za čas dáte aj tučnú rybu, telu tým len prospejete.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok