Muži by nemali užívať ženské vitamíny. Obsahujú vysoké dávky železa, ktoré škodia ich srdcu

TA3/bd
11.11.2021 09:00

Na multivitamín vašej priateľky bola akcia, dostala dva balíčky za cenu jedného. Môžete si ho vziať? Aký veľký rozdiel je medzi mužskými a ženskými multivitamínmi? Muži potrebujú viac určitých živín a menej iných.

Muži by nemali užívať ženské vitamíny. Obsahujú vysoké dávky železa, ktoré škodia ich srdcu
FreePik

Muži môžu užívať ženské multivitamíny, ak si vyberú prípravky s nízkym obsahom minerálneho železa. Jeho zvýšené zásoby totiž môžu zvýšiť riziko ischemickej choroby srdca.

Vitamíny pre mužov a ženy

Ako pri väčšine vecí, aj pri vitamínoch máte veľa možností. Výrobcovia doplnkov ponúkajú receptúry pre ženy, mužov a seniorov. Poskytujú množstvo živín, ktoré ponúkajú špeciálne výhody pre každé pohlavie a vekovú skupinu. Mnohé pánske receptúry multivitamínov poskytujú napr. viac vitamínov a minerálov s antioxidantmi ako lykopén, ktorý pomáha chrániť pred rakovinou prostaty. Verzia pre ženy obsahuje viac vitamínu B, ktorý je pre ženy vo fertilnom veku kľúčový na prevenciu vrodených chýb. Viac železa poskytuje dámska verzia. Ženy pred menopauzou majú zvýšenú potrebu tohto minerálu v dôsledku jeho strát počas menštruácie.

vitaminy FreePik

Mať oddelené multivitamínové prípravky pre mužov a ženy má zmysel, pretože odporúčaný príjem mnohých vitamínov a minerálov je v strave odlišný. Okrem toho, že muži potrebujú menej kyseliny listovej a železa, potrebujú viac iných látok. Napríklad potrebujú 900 mikrogramov vitamínu A, zatiaľ čo ženy iba 700 mikrogramov. Muži potrebujú 15 miligramov vitamínu C denne, 30 miligramov vitamínu K navyše a ďalšie 3 miligramy zinku. Potrebujú tiež viac niacínu, riboflavínu, tiamínu, cholínu a chrómu.

vitamíny FreePik

Riziko veľkého množstva železa

Hlavným problémom mužov, ktorí užívajú ženské multivitamínové doplnky, je prijímanie príliš veľkého množstva železa. Multivitamín pre ženy so železom (18 miligramov) poskytuje viac ako dvojnásobok (8 miligramov), ktorý muži potrebujú každý deň. Železo plní v tele mnoho dôležitých funkcií. Ale ako u mnohých živín, príliš veľa látky v tele môže mať negatívne účinky. 

Železo katalyzuje telo, aby produkovalo reaktívne radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a viesť k zápalom a chorobám. Na normálnych úrovniach to nie je problém, nadmerný príjem železa sa však môže v tele nahromadiť, čo spôsobí zvýšenie hladín v krvi. Oxidačný stres spôsobený reaktívnymi radikálmi sa spája s aterosklerózou alebo kôrnatením a zúžením tepien. Ateroskleróza môže viesť k rozvoju ochorenia koronárnych artérií u mužov, ktorí majú väčšie riziko vzniku ochorenia ako ženy.

vitaminy FreePik

Čo má človek robiť?

Ak potrebujete multivitamín, najlepšie urobíte, ak skočíte sami do obchodu a vyberiete si vitamíny vyrobené pre vás. Ak sa ale rozhodnete pre ženský multivitamín, uistite sa, že neobsahuje viac železa, ako potrebujete. Majte však na pamäti, že aj keď má vitamín nižší obsah železa ako je priemer pre ženy, stále to môže byť pre vás vysoká hodnota. Ak ho vo svojej strave prijímate dosť, môžete to s ním ľahko prehnať.

To platí najmä vtedy, ak jete veľa červeného mäsa, ktoré môže obsahovať až 4 miligramy železa na porciu. Kačacie mäso obsahuje ešte viac, až 7,5 miligramov železa. Mäso z orgánov je najbohatším zdrojom železa až s 10 miligramami na porciu.

vitaminy FreePik

Druh železa nachádzajúci sa v živočíšnych potravinách sa nazýva hemové železo, ktoré sa vstrebáva ľahšie ako železo v rastlinnej potrave. Aj keď niektoré rastlinné potraviny majú vysoký obsah železa – šošovica má uvarených až 5 miligramov na tri štvrtiny šálky – železo nie je tak ľahko dostupné, pretože ho vaše telo musí premeniť na formu, ktorú môže použiť.

Potrebujete multivitamín?

Z tohto hľadiska je zlepšenie vašej stravy pravdepodobne lepšou stávkou ako kradnutie vitamínov vašej priateľke. Ľudia si pod pojmom multivitamíny predstavujú akúsi „výživovú poistku“, no zdravú stravu nedokážu nahradiť. Zatiaľ čo ženy v plodnom veku môžu potrebovať doplnkovú kyselinu listovú, väčšina ľudí môže získať všetku potrebnú výživu jednoducho konzumáciou rôznych zdravých potravín.

Info: Zatiaľ čo hemové železo je najlepším zdrojom minerálu pre ľudí, ktorí potrebujú zvýšiť svoje zásoby, môže byť riskantné pre mužov, ktorí už majú vysoké hladiny zo suplementácie. 

mäso FreePIk

Namiesto míňania peňazí na doplnky je pre ľudí lepšie investovať do vysokokvalitných potravín bohatých na živiny ako:

  • Čerstvé ovocie a zelenina
  • Hovädzie a mliečne výrobky bez obsahu hormónov
  • Čerstvé ryby a morské plody
  • Celé zrná
  • Orechy, semená a fazuľa
  • Zdravé zdroje tuku ako olivový olej a avokádo

Jesť tri jedlá denne a vyhýbať sa nevýživným nezdravým jedlám, ktoré vytláčajú zdravšie jedlá, zvyšuje pravdepodobnosť, že splníte svoje denné požiadavky na živiny.

Vyriešte nedostatok živín jedlom

Dokonca, ak máte nedostatok konkrétnej živiny, nepotrebujete nutne multivitamín. V prvom rade je dôležité navštíviť lekára, aby vám urobil krvný test a oficiálnu diagnózu. Ak zistí, že máte nedostatok, môže odporučiť krátkodobú suplementáciu. V prípade nedostatku však stačí nahradiť živinu, ktorá vám chýba. Užívanie multivitamínu navyše vám môže poskytnúť veľa ďalších vecí, ktoré vaše telo v skutočnosti nepotrebuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok