Drony nosia vakcíny i krv. V odľahlých oblastiach sveta sú zázrakom, ktorý zachraňuje život

TA3
10.1.2022 07:00

Drony sú v niektorých častiach sveta užitočnými asistentmi lekárov. Vedia monitorovať celé davy, priniesť lieky, zásoby krvi či vakcíny aj do celkom odľahlých lokalít. Niektorým doslova zachraňujú život.

Drony nosia vakcíny i krv. V odľahlých oblastiach sveta sú zázrakom, ktorý zachraňuje život
ČTK

V odľahlej časti afrického štátu Kongo sa ozýva hluk z oblohy. To sa práve chystá pristáť dron. Čaká ho už lekárka v bielom plášti, nesie totiž životne dôležité vybavenie pre jej kliniku. Drony sú pre lekárov a pacientov v týchto oblastiach revolučným riešením, píše BBC. Doručenie zásob môže autom alebo loďou trvať celé dni či dokonca týždne. Často je to kritické najmä pre rizikových pacientov. Niektorí už toľko času nemajú.

Lietanie s pomôckami a zásobami je jedným z mnohých spôsobov, ako je dronová technológia využívaná v zdravotníctve. Inovácie dokážu pomôcť ľuďom a zlepšiť systém zdravotnej starostlivosti aj v odľahlých a ťažko dostupných kútoch Zeme.

Drony proti komárom

Na Zanzibare napríklad využívajú drony na postrek mokradí v snahe obmedziť šírenie malárie. Ide o oveľa lacnejšie riešenie, ako keby mali postrek vypúšťať lietadlá. Drony účinkujú rýchlejšie a dostanú sa aj na menej prístupné miesta.

Dronom si proti larvám komárov v lete pomohli aj na Slovensku v Devínskej Novej Vsi. TASR/Miroslav Košírer

"Malária sa primárne lieči až po tom, ako na ňu človek ochorie. Prioritou je však ochrániť ľudí pred infekciou," uviedol biológ Bart Knols. Populáciu komárov sa im vďaka dronovej technológii podarilo zredukovať až o 98 %. "Nemá to dopad na iný život vo vode a neohrozuje to ani ľudí. Drony dokážu prácu urobiť celkom sami. Je to obrovský krok vpred," dodal.

Odhalia aj vysokú teplotu

V Austrálii zase vyvíjajú drony, ktoré by mohli byť schopné skúmať ochorenia v populácii. Technológia, ktorú vyvinuli vedci na Univerzite v Južnej Austrálii, dokáže odčítať hladinu kyslíka v krvi ľudí zo vzduchu a skenovať aj ďalšie vitálne znaky, ako kašeľ či vysokú teplotu.

Pri skenovaní populácie sa však vynárajú otázky bezpečnosti. "Zneužitie technológií je veľkým problémom. Aj tento projekt vie byť prospešný len so silnými protokolmi, ktoré chránia súkromie ľudí," uviedol Javaan Chachl, ktorý na technológii pracuje.

Zásielky s krvou i vzorkami koronavírusu

Na prepravu zdravotníckych potrieb zase využíva drony Rwanda. Užitočné sú po celej krajine. Za projektom je spoločnosť Zipline. Zabaliť a poslať vyžiadaný balík im trvá len dve minúty. Zo svojich distribučných centier lietajú až do vzdialenosti 80 kilometrov. Týmto spôsobom sa napríklad aj krv vie dostať k ľuďom veľmi rýchlo. Drony spoločnosti Zipline pomáhali prenášať aj odobraté vzorky Covidu-19 na kliniky zo vzdialených oblastí Ghany.

"Deje sa to aj teraz, každých pár minút," hovorí o zasielaní medicínskych balíkov spoluzakladateľ spoločnosti Zipline Keenan Wyrobek. "Chcete letieť čo najďalej za čo najnižšiu cenu. Z jedného distribučného centra ideme až do vzdialenosti 80 kilometrov a myslíme to vážne. Cez všetky výkyvy počasia, vietor, cez hory. Len jedno percento našich letov je zrušené pre zlé počasie," uviedol. Na dodávky minú menej energie a minimalizujú aj dopad na životné prostrednie. "Ide o spoľahlivý systém, je to zázrak," dodal Wyrobek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok