Odstupy medzi vakcínami začali byť príliš krátke, podľa vakcinológa treba s očkovaním šetriť

TA3
5.1.2022 17:00

Čím častejšie sa budeme očkovať, tým zbytočnejšie to bude. Dávky, ktoré sú podávané v príliš krátkych intervaloch, nemusia podľa českého vakcinológa Mareka Petráša fungovať dostatočne.

Z práce roky pašoval zlaté stružliny
TASR/AP

Problémom sú mutácie

Vakcinológ vysvetľuje zníženie účinnosti očkovania tým, že vakcíny, ktoré sa podávajú, sú cielené na pôvodný koronavírus, nie na jeho mutácie. Expert sa takto vyjadril pre Český rozhlas. Pozitívom je, že posilňovacia dávka vakcíny znižuje riziko hospitalizácie, problémom sú však skracujúce sa intervaly. Odstupy medzi vakcínami začali byť podľa Petráša príliš krátke. Podobne ako ďalší odborníci, argumentuje rozšírením mutácií, na ktoré pôvodná vakcína nebola vyvíjaná.

Petráš tvrdí, že ochrana proti novým variantom koronavírusu síce funguje, je však limitovaná časom. Kým bežné očkovanie by malo mať ochranný účinok počas dvoch až troch rokov, v tomto prípade sa skracuje len na niekoľko mesiacov.

Nové vakcíny

Virológ vysvetlil, že čím sú intervaly medzi očkovaním dlhšie, tým je imunitná odpoveď organizmu vyššia. "Takto je náš imunitný systém nastavený. Čím viac budeme očkovať, tým to principiálne začne byť kontraproduktívne," upozornil. S očkovaním by sa podľa neho malo v istom zmysle "šetriť".

Podľa výskumu, ktorý realizuje Petrášov tím, zaisťuje dávka vakcíny Pfizer ochranu na úrovni približne 50 až 60 percent. Ak sa má zvýšiť ochrana populácie, intervaly je potrebné skracovať. Ide o kompromis medzi tým, čo je správne pre imunitný systém a tým, čo je dobré pre našu všeobecnú ochranu, vysvetlil vakcinológ.

Pomôcť by mali vakcíny, ktoré sa už začali vyvíjať a ktorých úlohou je cieliť na mutácie koronavírusu. "Tento rok očakávame ďalšie vakcíny, ktoré sú založené na trochu inom princípe, tzv. antigénne, alebo taktiež proteínové vakcíny," uviedol Petráš  s tým, že tieto látky by mali poskytnúť aj vyššiu ochranu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok