Vedci našli unikátny spôsob, ako vďaka plastom zachrániť tisíce morských rýb

TA3 ČTK hm
7.1.2022 07:00

Hoci plasty do oceánov nepatria, obyčajné plastové korálky by mohli zachrániť tisíce sviňúch a ďalších veľrýb, ktoré sa každoročne zapletú do rybárskych sietí. Priehľadné guličky aplikované na siete skúšajú v moriach vedci z nemeckého Rostocku.

 mŕtva veľryba 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Píše o tom denník The Guardian. Podľa biológa Daniela Stepputtisa z rostockého Thünenovho inštitútu sú sviňuchy schopné pomocou echolokácie rozpoznať najrôznejšie vybavenie pre rybolov, "ale ak vidia dve prekážky s niekoľkometrovou medzerou medzi nimi, tak si myslia, že medzi nimi preplávajú". Do siete sa potom zamotajú.

Majú za sebou prvé testy

Stepputtis so svojimi kolegami našli spôsob, ako rybárske siete pre morské cicavce používajúce echolokáciu zviditeľniť. Na siete umiestnili priehľadné korálky z plexiskla. Materiál má zhruba rovnakú hustotu ako voda a sieťam preto nepridávajú na váhe. Zároveň však varuje morské živočíchy, že sa blíži prekážka.

Hoci prvé experimenty pri dánskom ostrove Funen na západe Baltického mora mali sľubné výsledky, a sviňuchy sa sieťam vybaveným korálkami vyhýbali, metóda môže mať svoje medzery, píše The Guardian. Ukázala to ďalšia séria testov v Čiernom mori, kde sa sviňuchy často stávajú nežiaducim úlovkom rybárov. Vedci sledovali desať výlovov sietí bez korálkov a desať výlovov sietí s nimi - do bežných sietí sa zaplietlo päť sviňúch, do vylepšených dve.

korálky TASR/AP

Sviňuchy plávajú aj v spánku

Podľa Stepputtisa mohli sviňuchy zapletené do sietí s korálkami spať. Tieto veľryby totiž aj v spánku plávajú, echolokáciu potom používajú len občas. Výskumníci preto skúšali aj metódu výstražného zariadenia, ktoré vydáva zvuky podobné volaniu sviňúch. Pri pokusoch v teréne táto metóda znížila nechcený výlov až o 80 percent.

Výhodou plastových korálok je i to, že môžu byť upravené, aby odrážali rôznu frekvenciu v závislosti na prevládajúcom druhu sviňúch v mieste výlovu. Materiál môže byť upravený aj pre iné druhy, napríklad pre delfínovce amazonské. Kombinácia oboch metód potom podľa vedcov môže zachrániť až tisíce zvierat. 

Pre rôzne rybárske vybavenia ročne uhynú milióny delfínov, korytnačiek, morských vtákov a ďalších živočíchov. Odborníci odhadujú, že pri veľrybách je to až 300-tisíc za rok. Napríklad v severozápadnom Atlantiku sa do pascí na homáre zapletajú kriticky ohrozené veľryby čierne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok