Srdcervúci pohľad. Horúčavy zrejme zabili aj miliardu morských živočíchov, tvrdia experti

TA3/hm
14.7.2021 06:00

Viac ako jedna miliarda morských živočíchov pozdĺž tichomorského pobrežia Kanady pravdepodobne zomrela z minulotýždňovej rekordnej vlny horúčav, varujú experti a zdôrazňujú zraniteľnosť ekosystémov, ktoré nie sú zvyknuté na extrémne teploty.

Srdcervúci pohľad. Horúčavy zrejme zabili aj miliardu morských živočíchov, tvrdia experti
reprofoto/The Guardian/Christopher Harley

"Tepelná kupola", ktorá sa usadila nad západnou Kanadou a severozápadom USA počas piatich dní, zdvihla teploty v obciach pri pobreží nad 40 stupňov. Pokorila dlhotrvajúce rekordy. Predpokladá sa, že intenzívne a neutíchajúce horúčavy zabili v provincii Britská Kolumbia až 500 ľudí a prispeli k stovkám lesných požiarov, ktoré sa rozhoreli naprieč provinciou. Vedci sa však obávajú, že horúčavy mali tiež devastačný vplyv na morský život, uvádza The Guardian.

Hasiči hasia požiar v kalifornskom Doyle počas júlových horúčav. TASR/AP

Morský biológ z Univerzity v Britskej Kolumbii Christopher Harley vypočítal, že vplyvom nezvyčajného tepla mohla zomrieť viac ako miliarda morských živočíchov. Mieru devastácie, ktorú priniesla horúčava, dokazuje aj prechádzka po pláži vo Vancouveri. "Pobrežie zvyčajne nevŕzga, keď po ňom kráčate. Ležalo tam toľko prázdnych mušlí, že ste nemohli zabrániť tomu, aby ste stúpili na nejaké mŕtve zviera," uviedol.

Uvarili sa v horúcej vode

Harleyho zasiahol pach hnijúcich mušlí, z ktorých mnohé boli v skutku uvarené v neobvykle horúcej vode. Slimáky, morské hviezdy a mušle sa rozkladali v plytkej vode. "Bol to vnútorne silný zážitok," povedal.

Keď mal vzduch nad Vancouverom teplotu okolo tridsiatky, Harley a jeho študent použili infračervené kamery, aby zaznamenali teploty na skalnatom pobreží.  "Keď sme zbierali dáta, bolo poriadne horúco. Neskôr sme sa stiahli do tieňa a jedli mrazené hrozno," povedal Harley. "Mušle ani morské hviezdy a lastúrniky takúto možnosť nemajú."

Mušle sú odolné mäkkýše tolerujúce 30-stupňové teploty. Fúzonôžky (morské kôrovce) prežívajú v štyridsiatkach najmenej niekoľko hodín. "Keď sa však teploty dostanú vyššie, sú to pre ne neprežiteľné podmienky," povedal.

Môže to ovplyvniť kvalitu vody

Masová smrť mäkkýšov by mohla čiastočne ovplyvniť kvalitu vody, pretože mušle a lastúrniky pomáhajú filtrovať more, uviedol Harley. "Štvorcový meter lastúry môže byť tiež domovom pre niekoľko desiatok alebo dokonca stoviek iných druhov," uviedol. Harley sa pri výpočtoch odrazil aj od spôsobu, akým mušle žijú.

Zatiaľčo mušle sa dokážu obnoviť v priebehu dvoch rokov, morské hviezdy a lastúrniky za dekády. Množia sa pomalšie, takže sa ich obnova pravdepodobne natiahne. Harley tiež dostal správy od kolegov o sasankách, sebastoch a ustriciach. 

Odborníci varovali, že provincia sa potrebuje prispôsobiť realite. Náhle a trvalé horúčavy sa stanú viac bežnými v dôsledku klimatických zmien. Očakáva sa, že ďalšia vlna horúčav zasiahne západ Spojených štátov a juhozápad Kanady už tento týždeň.

"Časť zanieteného ekológa vo mne je vzrušená z predstavy vidieť, čo sa stane v najbližších rokoch," povedal Harley. "Ale zvyšok vo mne je z toho depresívny. Mnoho druhov sa nepodarí zachovať bezo zmien. Ekosystémy sa budú meniť tak, že je to ťažko predvídať. Nevieme, kde sú body zlomu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok