Vedci našli mikroplasty aj tam, kde ich vôbec nečakali. Dokážu cestovať dlhé vzdialenosti

TA3 ČTK
3.1.2022 07:00

Mikroplasty sú všade - od najvyššej hory sveta Mount Everest až po Mariánsku priekopu, najhlbšie známe podmorské údolie. Nachádzajú sa i vysoko v troposfére, teda vrstve atmosféry najbližšie k zemskému povrchu, kde im rýchlosť vetra umožňuje cestovať na veľké vzdialenosti.

Zem vesmír planéta 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na závery novej zverejnenej štúdie. Mikroplasty merajú menej než päť milimetrov a pochádzajú z obalov, oblečenia či automobilov. Zachytené boli na zemi, vo vode aj vo vzduchu blízko zeme. Vedci z francúzskeho Národného výskumného centra CNRS sa však vo svojom výskume zamerali na vzduch pri observatóriu na vrchu Pic du Midi v Pyrenejách vo výške 2877 metrov nad morom, ktorý je podľa AFP vďaka obmedzenému vplyvu zdrojov znečistenia považovaný za nedotknutý.

Mikroplasty boli všade

Od júna do októbra 2017 tam testovali 10-tisíc kubických metrov vzduchu týždenne a zistili, že všetky vzorky obsahovali mikroplasty. Pomocou dát o počasí potom vypočítali trajektóriu prúdenia vzduchu a prišli na to, že mikroplasty pochádzali z tak vzdialených miest, ako je sever Afriky alebo Severná Amerika.

Podľa Stevea Allena z kanadskej Dalhousieovej univerzity, ktorý je hlavným autorom štúdie, tieto častice boli schopné prekonať obrovské vzdialenosti, pretože sa dostali do veľkých výšok. "Akonáhle sa dostanú do troposféry, je to superrýchla diaľnica," uviedol AFP Allen. 

Výskum rovnako upozornil na zdroje mikroplastov v Stredozemnom mori alebo Atlantickom oceáne. "Morský zdroj je najzaujímavejší," uviedol Allen. Plasty, ktoré sa z oceánu dostávajú vysoko do vzduchu, podľa neho svedčia o tom, že sa nepotápajú raz a navždy, ale "pohybujú sa okolo a okolo v nekonečnom cykle".

Hoci množstvo mikroplastov vo vzorkách z Pic du Midi nepredstavuje zdravotné riziko, spoluautorka štúdie Deonie Allenová upozorňuje, že častice sú dostatočne malé na to, aby ich človek mohol vdýchnuť. Ich prítomnosť v oblasti, ktorá je považovaná za chránenú pred zdrojmi znečistenia, by podľa nej mala byť dôvodom na zamyslenie. Poukazuje tiež na to, že likvidácia plastov ich prevozom do zahraničia je chybnou stratégiou. "Vrátia sa vám späť," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok