Vedci našli spôsob ako deaktivovať gén, ktorý môže za šírenie rakoviny v tele

TA3/dp
9.1.2022 08:00

Proces, akým sa rakovina šíri cez telo, je známy pod názvom metastáza. Tento proces robí z rakoviny veľkého nepriateľa, ktorý sa len ťažko dá udržať na uzde.

onkológia rakovina nádor nález 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Vedci z americkej Princetonskej univerzity pracujú v tejto oblasti už viac ako 15 rokov a v súčasnosti sa zamerali na jediný gén, ktorý je kľúčový pri metastázovaní väčšiny druhov rakoviny. Objavili niečo, čo nazývajú "striebornou guľkou". Je to zlúčenina, ktorá môže deaktivovať spomínaný gén u myší a aj v ľudskom tele, pričom klinické skúšky nemusia byť príliš vzdialené. Informoval o tom web New Atlas

Metastáza býva častokrát primárnou príčinou úmrtia na rakovinu. Operácia alebo chemoterapia môžu byť účinné pri eliminácii počiatočného nádoru, ale bunky, ktoré sa odtrhli, si môžu nenápadne prejsť telom a spôsobiť vznik nových nádorov o mesiace alebo dokonca roky neskôr.

Gén zosilňuje odolnosť voči chemoterapii

Tento objav má svoje korene vo výskume z roku 2004, v ktorom vedci z Princetonu identifikovali gén podieľajúci sa na metastázujúcej rakovine prsníka, nazývaný metadherín alebo MTDH. Dokument z roku 2009 od rakovinového biológa Yibina Kanga potom ukázal, že gén bol zosilnený a produkoval abnormálne vysoké hladiny proteínov MTDH v približne tretine nádorov rakoviny prsníka a bol hlavný nielen pre proces metastázovania, ale aj pre odolnosť týchto nádorov voči chemoterapii.

Následný výskum pokračoval v objasňovaní dôležitosti génu metadherín. Výskumníci zistili, že myši, ktorým gén chýbal, rástli normálne, a ak dostali rakovinu prsníka, mali oveľa menej nádorov. A keď sa u nich nádory predsa vytvorili, nemetastázovali. Potom sa zistilo, že to platí pre rakovinu prostaty, pľúc, kolorektálneho karcinómu, rakoviny pečene a mnohých iných druhov rakoviny.

Kryštalická štruktúra tohto génu ukazuje, že proteín má pár výbežkov podobných prstom, ktoré sú prepojené s dvoma otvormi na povrchu iného proteínu nazývaného SND1. Rakovinový biológ Kang to popisuje „ako dva prsty zapichnuté do dier bowlingovej gule". Vedci sa domnievali, že keby sa toto spojenie dalo prerušiť, mohlo by to výrazne zmierniť škodlivé účinky škodlivého génu MTDH.  

Tím strávil dva roky hľadaním správnych molekúl, ktoré by vyplnili tieto diery, avšak bez väčšieho úspechu. Napokon našli spomínanú zlúčeninu, tzv. „striebornú guľku“. Výsledná zlúčenina upcháva tieto medzery a zabraňuje vzájomnému prepojeniu proteínov, pričom sa vyznačuje výraznými protirakovinovými účinkami, ktoré sa podobajú účinkom pozorovaným u myší s absenciou génu metadherín z ich predchádzajúcej práce.

Vedci tvrdia, že MTDH pomáha rakovine dvoma hlavnými spôsobmi, a to tým, že pomáha nádorom vydržať stres z chemoterapie a tým, že stíši alarm, ktorý orgány normálne vydávajú, keď ich napadne nádor. Spojením s proteínom SND1 bráni imunitnému systému rozpoznať nebezpečné signály, ktoré bežne generujú rakovinové bunky, a preto mu bráni v ich napadnutí.

Plánujú klinické testy na ľuďoch

"S týmto liekom znovu aktivujeme poplašný systém," hovorí biológ Kang. Teraz vedci pracujú na zdokonalení zlúčeniny v nádeji, že sa im podarí zlepšiť jej účinnosť pri narúšaní spojenia medzi MTDH a SND1 a znížiť potrebnú dávku. Hoci poznamenávajú, že je to všetko len povrchové, pokiaľ ide o to, čo by to mohlo urobiť, dúfajú, že budú pripravení na klinické skúšky na ľudských pacientoch o dva až tri roky. Výskum bol uverejnený v dvoch dokumentoch v časopise Nature Cancer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok