Vráti sa ešte život spred pandémie? Nový normál sa začína podobať na ten starý, tvrdí sociológ

TA3
5.1.2022 07:00

Prelom rokov sa zvyčajne nesie v znamení bilancovania. Dáta vo všeobecnosti ukazujú, že minulý rok nebol dobrý ani pre štáty, ani pre jednotlivcov. Podľa najčerstvejších čísel z prieskumu agentúry IPSOS má globálne viac ako polovica respondentov pocit, že veci v ich krajine nie sú pod kontrolou. O tom, ako sa zmenili naše hodnoty a ako spoznáme, že pandémia je na konci, sme hovorili so sociológom Jakubom Hankovským.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Obrovská výzva

Mnohé odchýlky nášho správania, ktoré sa prejavili v roku 2020,  v roku 2021 nepokračovali, zhodnotil sociológ. Dá sa teda predpokladať, že sa vrátime k starému normálu, čiže naša nová realita nebude natoľko odišná, ako povedal Hankovský.

Hankovský zdôraznil, že "nový normál sa začína dosť podobať na starý normál". "Neočakávame nejaké zásadné zmeny, stále vidíme, že v momente, keď príde obdobie, keď pandémia nie je témou číslo jeden, bežní ľudia sa veľmi rýchlo dokážu adaptovať na bežné situácie spred pandemických čias," zhrnull.

Mnohé hodnoty, ako vnímanie hrozieb, ale zároveň veľké témy, ako klimatická kríza, ostali podľa prieskumu v spoločnosti na významnom mieste. "Teraz je pred nami obrovská výzva, akým spôsobom sa uchopia tie zmeny tak, aby boli dobudúcna pozitívne. Aby sme sa vrátili k veciam, ktoré boli dobré a fungovali, a aby sme veci, ktoré neboli až také dobré a nefungovali, vylepšili a využili to ako príležitosť," myslí si Hankovský.

Kedy skončí pandémia?

Oproti roku 2020 sme v roku 2021 viac nakupovali online, ide pritom o trend, ktorý by mal v spoločnosti ostať. Zároveň viac sledujeme televíziu, online videá a streamovacie služby, trávime viac času na sociálnych sieťach. S pandémiou súvisí aj to, že osobne sa stretávame menej, aj oslavujeme menej. Sú skupiny ľudí, ktoré sa izolujú viac. Ľudia si zároveň viac varia, viac čítajú a sledujú správy, viac upratujú.

"Sociálna izolácia nie je pozitívny fenomén. Faktom je, že sa to deje, a že sa to deje viac v roku 2021," skonštatoval Hankovský. Mladší ľudia sa podľa neho v minulom roku viac vrátili k tomu, ako žili pred pandémiou, kým starší ľudia ostali naďalej viac izolovaní. "Jednoznačne očakávame, že onlajnizácia je trend, ktorý už jednoducho nezaradí spiatočku. Práve online nakupovanie a online činnosti si nájdu užívateľov aj v skupinách, ktoré na to doteraz neboli odkázané," povedal sociológ.

Kedy budeme môcť považovať pandémiu za skončenú? V prieskume majú ľudia na túto otázku najčastejšie tri druhy odpovedí. Tou prvou je, že pandémia skončí, keď sa zaočkuje viac ako 75 percent svetovej populácie. Ďalší si myslia, že to bude, až bude prírastok nových nakazených nula a o čosi menej ľudí si spája koniec pandémie s návratom nemocníc do normálneho režimu.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok