Elektrinu im vypínajú aj na 20 hodín, teplej vody je málo. Umývať sa musia chodiť do kúpeľov

TA3 ČTK hm
5.1.2022 09:00

Starobylé kúpele v sýrskom Aleppe sa znova plnia zákazníkmi. Nejde o módu, ale o nevyhnutnosť. V meste často prerušujú dodávku elektriny a v domácnosti nie je pre všetkých dosť teplej vody. Muži, niekedy i so synmi, preto vyrážajú za hĺbkovou očistou do kúpeľov.

Elektrinu im vypínajú aj na 20 hodín, teplej vody je málo. Umývať sa musia chodiť do kúpeľov
Profimedia

"U nás doma elektrina väčšinou dňa nefunguje, tu sa môžeme sprchovať, ako dlho chceme," uviedol agentúre AFP 31-ročný Muhammad Harírí. V kúpeľoch si musel vystáť polhodinový rad. 

Chodia sa sem prehriať

Aleppo má niekoľko kúpeľných domov, v ktorých sú miestnosti s parou, šesťhranné fontány a priestory s charakteristickými klenbami. Mnoho storočí slúžili ako sociálne centrá, kde sa muži spoločne umývali, počúvali hudbu aj jedli. Teraz, keď sa elektrina vypína na mnoho hodín denne, sa stali útočiskom tých, ktorí sa chcú za chladnej zimy poriadne umyť a prehriať.

Hammám al-Kavás je jedným z 50 kúpeľných domov v meste. Horúcu vodu a paru tam zaisťujú kúrením v kotloch na naftu a drevo. V bočných miestnostiach posedávajúci muži omotaní uterákmi, naberajú teplú vodu z nádrže a niektorí si pri tom spievajú. Kúsok ďalej od nich pár z nich leží na mramorovej podlahe a maséri ich drhnú mydlom a hubkou. Koronavírusové obmedzenia patria do iného sveta.

Harírí sem chodieval s otcom a strýkom ako chlapec. Teraz sem chodí so synom nie preto, aby pokračoval v rodinnej tradícii, ale preto, že doma nie je pre päťčlennú rodinu dosť vody. "Tam sa musím osprchovať za päť minút, tu môžem zostať päť hodín," hovorí.

Záujem, aký nečakal

Mnoho aleppských kúpeľov bolo za vojny poškodených, prevádzku ich obnovila asi len desiatka. Hammám al-Kavás po dedkovi zdelil Ammrá Radván. Má 33 rokov a nikdy si nemyslel, že by kúpele mohli znovu fungovať. Teraz sedí na recepcii a prideľuje telefonujúcim zákazníkom termín návštevy. "Otvorili sme v roku 2017, keď sa skončili boje o Aleppo. Nedúfali sme v takúto návštevnosť," hovorí Radván.

Džalál Hilú je pravidelný zákazník. Má tri deti a chodí sa sem poriadne umyť aspoň raz za mesiac. Ako väčšina v Aleppe sa doma umýva studenou alebo vlažnou vodou. Tento rok sa pre nedostatok paliva začala elektrina vypínať aj na 20 hodín denne. Aby zaistil rodine hygienu, musí Hilú niekedy vodu ohriať nie v elektrickom bojleri, ale v kotli na drevo. "Chceme zaistiť teplú vodu najmä deťom," hovorí.

Podobné je to aj u Nádira Mašlaha. "Ja som sa poriadne vykúpal pred dvomi týždňami," hovorí 58-ročný muž, ktorý sa práve chystal vydrhnúť sa. "Doma majú prednosť deti, a keď nejaká teplá voda zostane, pre mňa už to potom nestačí," vysvetľuje. Mašlaha je vládny zamestnanec, má šesť detí a doma málo pohodlia. V kúpeľoch si pohovie a zafajčí vodnú fajku. "Skôr sa chodilo do kúpeľov najmä sa pobaviť, dnes je to raz alebo dvakrát za mesiac nevyhnutnosť," hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok