Exportéri sú optimisti. Rok 2022 podľa nich prinesie podnikateľom nové príležitosti

TA3 TASR
3.1.2022 13:34

Pandémia nového koronavírusu priniesla obmedzenie pohybu na hraniciach aj obmedzenie medzinárodnej logistiky, no v minulom roku prišlo aj určité zlepšenie a nové výzvy a možnosti pre slovenských podnikateľov na medzinárodnom poli.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Za najvýznamnejšie považujeme podujatie Dubaj Expo 2020, uviedla v pondelok Rada slovenských exportérov. Tento rok podľa nej prinesie podnikateľom nové príležitosti. "Počas roka sa obnovili aj podnikateľské misie do zahraničia, ale aj návštevy zahraničných podnikateľov na Slovensku a rozbehli sa aj opätovne formáty medzivládnych komisií pre hospodársku spoluprácu," pripomenul predseda rady Lukáš Parízek.

Na rok 2022 pripravuje Rada slovenských exportérov nové iniciatívy pre podnikateľov v oblasti prepojenia inovácií a exportu, nové formy spolupráce s partnerskými inštitúciami na úrovni Vyšehradskej štvorky, ale aj ďalšie komunikačné a networkingové aktivity. "Rok 2022 považujem za rok nových príležitostí, ktoré sa budeme usilovať naplno využiť v prospech slovenského exportéra," uviedol Parízek.

Rada slovenských exportérov počas roka zorganizovala sériu biznis rokovaní za účasti ministrov a veľvyslancov tretích krajín, absolvovala deväť zahraničných pracovných ciest a spolupracovala na príprave desiatich biznis konferencií.

Rada okrem dvoch odborných publikácií participovala na príprave koncepčných dokumentov, pripomienkovala plány a stratégie a podieľala sa aj na vzniku Rady vlády SR pre konkurencieschopnosť a produktivitu. "Vítame nové formáty interakcie slovenských podnikateľov so štátnymi inštitúciami a veríme, že to prinesie nové príležitosti pre našich exportérov. Mrzí nás, že stále nemáme schválenú koncepciu vonkajších ekonomických vzťahov, ale keďže sme participovali na jej príprave, dúfam, že už bude konečne schválená začiatkom tohto roka," dodal šéf rady exportérov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok