Cestovný ruch má za sebou ťažký rok. Otvorenie prevádzok môže pomôcť

TA3 TASR
3.1.2022 13:11

Otvorenie gastroprevádzok pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie Covid-19, ho pomôže rozhýbať, ale je len jedným z krokov. Nevyhnutnosťou sú jasné informácie a jasne nastavené podmienky trávenia dovolenky na Slovensku. Uviedla to Karolína Ducká, PR a mediálna manažérka štátnej rozpočtovej organizácie Slovakia Travel.

Chopok zima lyžovanie turistika Nízke Tatry 1140px (TASR/Andrej Galica)
TASR/Andrej Galica

Pomohli by aj jasné informácie

Priblížila, že cestovný ruch na Slovensku má za sebou ďalší ťažký rok. Podmienky príjazdového cestovného ruchu boli obmedzené a často nepredvídateľné, domáci a zahraničný cestovný ruch sa vyvíjal rozdielne. "Pri zahraničnom vidíme kontinuálny prepad od historicky najsilnejšieho roku 2019. Pripisujeme to najmä nejasným podmienkam cestovania na Slovensko. V roku 2021 sme prakticky nemali zimnú sezónu, preto som rád, že otvorením gastroprevádzok sa sezóna konečne rozhýbe," konštatoval Václav Mika, generálny riaditeľ Slovakia Travel.

Zmeniť tento stav by v novom roku podľa neho mohli jasné informácie a intenzívna kampaň v zahraničí o tom, za akých podmienok je možný príjazdový cestovný ruch, pokiaľ tomu bude pandemická situácia naklonená. Rovnako dôležité na prežitie cestovného ruchu budú kompenzácie za uplynulé zatvorenie prevádzok a lockdown.

Domáci cestovný ruch v roku 2021 mal, naopak, z hľadiska letnej sezóny historicky najlepší rok. "Z toho máme stále veľkú radosť. Od vzniku našej organizácie v apríli sme sa sústredili na to, aby sme podporili záujem Slovákov o dovolenku v našej krajine. Naša kampaň bola plná faktov, prinášala tipy na letnú dovolenku v najsledovanejších formátoch v rádiu, v televízii či v online priestore a vidíme, že zarezonovala. Aj u nás sa stáva trendom smart turizmus, teda presun od masového turizmu ku konkrétnym destináciám a zážitkom. Tým sa budeme riadiť," povedal Mika.

Prilákať chcú zahraničných turistov

Slovakia Travel podľa jeho slov už spustila online kampaň na podporu zimnej sezóny postavenú na slogane "Dovolenka na Slovensku, samé plusy" a v susednom Česku pozýva na slovenské lyžiarske svahy lyžiarka Petra Vlhová. "Verím, že budú podmienky na to, aby sme mohli kampaň naplno spustiť nielen v Česku, ale aj v Poľsku a v Maďarsku. Turisti z týchto krajín sú pre nás stále kľúčoví, ale chceme sa sústrediť aj na hostí z Rakúska a Nemecka," dodal Mika.

V novom roku plánuje Slovakia Travel pokračovať v budovaní zahraničných zastúpení a vyťažiť chce aj z účasti na svetovej výstave Expo 2021 v Dubaji, kde sa Slovensko prezentuje ako krajina s trvalo udržateľným turizmom, ktorý sa stal globálnym trendom. Slovakia Travel je národná organizácia na propagáciu, podporu a rozvoj cestovného ruchu Slovenska na domácom a zahraničnom trhu. Vznikla 1. apríla 2021 ako štátna rozpočtová organizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok