Zabráňte vedľajším účinkom alkoholu: Pomôže vitamín B, ovocie a cestoviny

TA3/bd
2.1.2022 14:00

Vypiť si ešte jeden drink sa v tomto čase zdá byť ako dobrý nápad, ale jeho prílišná konzumácia môže spôsobiť bolesť hlavy, nevoľnosť, únavu a nakoniec vás prinútia uvažovať nad nejakou účinnou kontrolou, aby ste si nepoškodili zdravie.

Zabráňte vedľajším účinkom alkoholu: Pomôže vitamín B, ovocie a cestoviny
Pexels

Stav opitosti je podľa odborníkov výsledkom niekoľkých účinkov alkoholu na vaše telo. Alkohol je diuretikum, takže nadmerné pitie vedie k dehydratácii. To zmršťuje membránu, obklopujúcu váš mozog, čo spôsobuje bolesť hlavy. Alkohol tiež vyčerpáva vitamíny B vo vašom systéme, čo vedie k únave. Môže dráždiť žalúdok a črevá, čo prispieva k nevoľnosti, vracaniu alebo hnačke.

alkohol Pexels

Efektívne spôsoby, ako sa vyhnúť opitosti

Pomoc hľadajte v jedle. Pred nočným pitím si zajedzte. Jedlo postavené na sacharidoch ako sú celozrnné cestoviny alebo chlieb, je dobrý nápad, pretože sacharidy pomáhajú spomaliť vstrebávanie alkoholu. Pridajte ovocie a zostanete ešte dobre hydratovaní. Telo dokáže spracovať približne jeden nápoj za hodinu, preto ho pite pomaly. Alkoholické nápoje striedajte s vodou alebo nealkoholickými nápojmi, aby ste sa vyhli intoxikácii. Držte sa čírych alkoholov, ako je gin, vodka, rum alebo biele víno. Všetok alkohol obsahuje nečistoty vytvorené počas fermentačného procesu. Sú prítomné vo vyšších koncentráciách v tmavšom alkohole ako je whisky, škótska a červené víno.

Tip: Alkohol narúša vstrebávanie vitamínov B a zároveň ich vyčerpáva z vášho systému.

lieky Pexels

Najlepšie vitamíny na „opicu“

Doplnenie stratených vitamínov B tým, že si ráno „po“ vezmete B komplex, môže aspoň zmierniť niektoré symptómy. Jediný skutočný liek na opitosť je čas. Čo ešte urobiť, aby ste zmiernili príznaky? Pite veľa vody. Pomôcť môžu aj športové nápoje, zázvorový čaj a vývar. Konzumácia uhľohydrátov pomôže zvýšiť hladinu cukru v krvi bez toho, aby ste si zaťažili žalúdok. Ľahké cvičenie v kombinácii s hydratáciou urýchli váš čas na zotavenie, choďte aj na dlhšiu prechádzku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok