Aktivácia vitamínu D v tele. Takto ho absorbujete ešte viac

TA3/bd
20.12.2021 09:00

Vitamín D získal v čase covidu na mimoriadnej popularite. Už o ňom vieme takmer všetko. Ako ho však v tele ešte viac aktivovať možno nie.

Aktivácia vitamínu D v tele. Takto  ho absorbujete ešte viac
FreePik

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch. Je dôležitý pre viaceré biologické procesy, najmä tvorbu kostí a imunitnú funkciu. Buď sa absorbuje z potravy, alebo sa vytvára v koži po vystavení slnečnému žiareniu. V posledných desaťročiach vedci zistili, že na udržanie adekvátnej hladiny vitamínu D v tele je potrebná zdravá pečeň. Mnoho druhov ochorení pečene môže mať za následok práve nízke hladiny vitamínu D v tele.

travenie FreePik

Absorpcia vitamínu D

Zdravá pečeň je potrebná v mnohých rôznych bodoch biologického životného cyklu vitamínu D. Pretože vitamín D je rozpustný v tukoch, musí byť rozpustený v molekulách tuku, aby bol absorbovaný z tráviaceho traktu do tela. Aby telo absorbovalo tuky a vitamíny rozpustené v týchto tukoch, potrebuje žlč, ktorá obsahuje soli a enzýmy, ktoré štiepia veľké molekuly tuku na menšie molekuly, ktoré môžu črevá absorbovať. Žlč je produkovaná pečeňou, potom sa ukladá v žlčníku a uvoľňuje sa do čriev počas trávenia.

pecen FreePik

Cholestatické ochorenie pečene

Označuje blokádu toku žlče z pečene, čo obmedzuje jej dostupnosť do čriev. Zníženiu žlče môže spôsobiť niekoľko rôznych ochorení pečene, vrátane poškodenia pečene spôsobeného alkoholizmom, vírusovou hepatitídou alebo toxickými chemikáliami. Bez dostatku žlče nemôže telo rozkladať a absorbovať tuky a môže dôjsť k nedostatku vitamínov rozpustných v tukoch, ako je vitamín D.

vitaminy FreePik

Aktivácia vitamínu D

Keď sa vitamín D prvýkrát absorbuje v črevách alebo sa vytvorí v koži, je v neaktívnej forme. V pečeni sa neaktívny vitamín D premieňa na aktívnu formu, nazývanú 25-hydroxyvitamín D. Bez tejto premeny na aktívnu formu nemôže vitamín D vykonávať v organizme svoje životné funkcie. Jeho aktivita sa ďalej zvyšuje v obličkách, kde sa premieňa na najsilnejšiu formu vitamínu D.

lieky FreePik

Parenchymálne ochorenie pečene

Ochorenie parenchýmu pečene sa vzťahuje na ochorenia pečene, ktoré neovplyvňujú produkciu žlče, ale ovplyvňujú iné funkcie, ktoré sa vyskytujú v pečeni, vrátane metabolizmu vitamínu D. Keď sa u niekoho vyvinie toto ochorenie, jeho pečeň už nedokáže účinne premieňať vitamín D na 25-hydroxyvitamín D, čo vedie k symptómom nedostatku vitamínu D. Ochorenie parenchýmu pečene môže spôsobiť mnoho faktorov, vrátane alkoholizmu, vírusovej hepatitídy a niekoľkých typov infekcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok