Mimoparlamentné strany sa zhodnú, vláda boj s pandémiou nezvláda. Čo sa im nepáči?

TA3 TASR
29.12.2021 15:07

Vláda nezvládla boj s pandémiou, zhodujú sa mimoparlamentné strany. Kritizujú jej chaotické opatrenia i komunikáciu. Vláda podľa nich nerešpektuje odporúčania odborníkov. Poukázali aj na nízku dôveryhodnosť kabinetu. Vyčítajú mu i nedostatočné odškodňovanie sektorov dotknutých pandémiou.

Irena Bihariová 1140px (TASR/Dano Veselský)
TASR/Dano Veselský

Biháriová je za povinné očkovanie

"Boj s pandémiou nezvládli vôbec, a pritom sa zdá, že vyskúšali všetko okrem odporúčaní odborníkov a odborníčok," skonštatovala líderka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová. Pozitívne vníma podporu premiéra Eduarda Hegera voči povinnému očkovaniu pre ľudí nad 60 rokov. 

Bihariová je za povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu, s výnimkou tých, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov. Tí by podľa nej mali mať pred očkovaním prístup k dôslednému testovaniu a vyšetreniu pre minimalizáciu nežiaducich účinkov. Dodala, že PS pripravilo napríklad aj návrh zákona umožňujúci zamestnávateľom prostredníctvom rôznych benefitov motivovať zamestnancov k očkovaniu, odškodňovací zákon a ďalšie.

Aliancia vidí cestu inde

"V nemocniciach je dostatok pľúcnych ventilácií, ale sú nevybalené a nepoužívané, lebo ich nemá kto obsluhovať, a preto ľudia zbytočne zomierajú. Koalícia nedokázala udržať zdravotníkov a zdravotníčky v zdravotníctve," podotkla Aliancia. Opatrenia podľa strany absentujú odbornosť a zdravý rozum, prichádzajú neskoro a sú komunikované chaoticky. "Ľudia opatrenia už prestali sledovať a dodržiavať, čo nutne vedie k ešte výraznejšej strate dôvery a frustrácii spoločnosti."

Podľa Aliancie sa štát musí zaujímať o ľudí s ochorením Covid-19 tesne po nakazení aj po prekonaní ochorenia a mal by im pomáhať pri zvládnutí dlhodobých príznakov. "Toto by bolo kľúčové v našich riešeniach," dodala s tým, že navrhovali napríklad aj bezodplatné meranie protilátok či zníženie sadzby DPH na päť percent. Finančné poukazy za očkovanie by zaviedla už v lete, v hodnote 100 eur a v spojení s podporou gastrosektora a domáceho cestovného ruchu.

Podľa KDH vláda nezvláda najmä komunikáciu

KDH zdôraznilo, že úlohou vlády počas pandémie je prinášať zodpovedné rozhodnutia, rešpektovať odborníkov a rozvážne komunikovať. Podotklo, že kabinet to nezvládol, a to najmä v komunikácii, ktorá má veľký podiel na zlom priebehu druhej i tretej vlny pandémie. Zmätočná komunikácia sa podľa hnutia podpísala pod nízku dôveryhodnosť vlády a vznik skupiny ľudí odmietajúcich vládne nariadenia i očkovanie.

Už v úvode pandémie by KDH posilnilo komunikačné zázemie rezortu zdravotníctva a realizovalo by chýbajúcu osvetovú kampaň, v lete by kládlo väčší dôraz na prípravu na zimu. Hovorí o potrebe okamžitého poskytovania finančnej pomoci zasiahnutým sektorom.

Obmedzenia podľa hnutia môžu priniesť pozitívnu zmenu len ak nebude chýbať masívna motivácia k očkovaniu, pravdivá komunikácia, dodržiavanie opatrení, ich kontrola a operatívne prehodnocovanie pravidiel, ktoré sa v praxi ukázali ako nefunkčné.

SNS kritizuje testovanie i očkovanie

"Slovensko bolo jediným štátom, kde sa ľudia museli povinne testovať. Slovensko je jeden z prvých štátov, kde je povolené očkovanie maloletých detí. Slovensko je jediný štát vo svete, kde sú zavreté dnes reštaurácie. Je to rok plný hanby, sklamania ľudí a experimentov tejto vlády," hovorí SNS. Okrem toho kritizuje napríklad obsadzovanie postov v štátnej správe či viaceré reformy. "Nepripravenosť tejto vlády je do oči bijúca," uviedla SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok