ROZHOVOR Langusty a večer s penťákmi? Hlina, ktorý ohlásil spájanie s Druckerom, vysvetlil svoje niekdajšie výroky

TA3/mm
16.12.2021 16:07

Expredseda KDH Alojz Hlina ešte pred odchodom z hnutia založil platformu Umiernení konzervatívci. Teraz sa jeho skupina politikov spája s Dobrou voľbou Tomáša Druckera. Ako a v čom by sa posilnená strana chcela líšiť od konkurencie? Ako sa dnes Hlina pozerá na kritizovanú predvolebnú dohodu s liberálmi, alebo na svoje vystúpenie v parlamente, kde na Druckera kričal slová o Pente a langustách?

Alojz Hlina 1140px (SITA/Marek Mrviš)
SITA/Marek Mrviš

Vaša platforma, umiernení konzervatívci, ohlásila spolu s Dobrou voľbou Tomáša Druckera spájanie. Pred pol rokom ste ohlásili odchod z KDH, je to teda vaša definitívna minulosť? 

Tie okolnosti odchodu sú viaceré a je otázka, nakoľko sa k nim chcem alebo nechcem vracať. Považujem to už určitým spôsobom za minulosť a chcem sa pozerať do budúcnosti.

Aké  bude vaše postavenie, vás a vašich kolegov, v strane Dobrá voľba a Umiernení?

Je to dohoda, jej technikálie sú uvedené v samotnej dohode. Podľa nej spojením Platformy umiernených konzervatívcov a strany Dobrá voľba sa rozšíri počet zakladajúcich členov strany Dobrá voľba o 10 zakladajúcich členov Platformy umiernených konzervatívcov a predsedníctvo strany Dobrá voľba do termínu zvolania snemu, ktorý by mal byť vo februári, ma kooptuje za podpredsedu strany. 

Chcete vystupovať ako umiernená konzervatívna strana, zameraná viac na technokratické riešenia. Dajme konkrétny príklad, akej agende sa chcete venovať v čom chcete spomínané riešenia?

Tej agendy je veľa, aj neschopnosťou vlády pri pandémii. Za pandémiu nemôžeme, ale za jej nezvládanie áno a táto kombinácia pandémie a neschopnosti nám ponúka veľa agendy. Je toho veľa, čo treba robiť, od zdravotníctva, cez školstvo, migrácia mladých Slovákov do zahraničia. Postupne budeme agendu predstavovať a personalizovať, kto bude za akú zodpovedný.

Povedali ste, že vaším spoločným cieľom je posilnenie stredového priestoru a vytvorenie alternatívy, ktorá by viedla k vláde bez OĽaNO, krajnej pravice a Smeru. Pripadá mi to z vašej strany ako Matovičofóbia, kriticky sa k nemu vyjadrujete na sociálnej sieti priebežne a stále. Rovnakú averziu máte minimálne aj na Borisa Kollára. Ale taká vláda bez týchto všetkých strán, voči ktorým sa vyhraňujete, nie je predsa ani možná. Akú alternatívu by ste si predstavovali?

To je otázka, ktorej odpoveď môže vyznieť nepokorne. Pripomína mi to pápeža Františka, ktorý hovorí Kto som ja?, naozaj máme pred sebou veľký kus práce byť opciou, možnosťou voľby pre umierneného stredopravého voliča. Ten oceán je prázdny, je tam priestor, ktorý chceme vyplniť našou ponukou riešení a potom nastúpi kráľ, volič a ten určí kto s kým. Verím, že sa to podarí vyskladať, že táto krajina nie je odkázaná na to, aby jej vládli Mazurek s Robertom Ficom a dá sa to aj bez Igora Matoviča.

Do konzervatívnej časti politického spektra sa však snažia natlačiť aj ďalší, od Kollára, Kotlebu, Vašečku, Kuffu - ako sa chcete od nich odlíšiť?

Vy hovoríte o konzervativizme, my hovoríme o stredopravom priestore. Ten nemusí byť len konzervatívny. Naozaj, v konzervatívnom priestore je enormná bitka. On má tri časti: fundamentalistickú, extrémistickú a umiernenú. Fundamentalisti aj extrémisti by boli najradšej, keby umiernených z tade vyhnali, označili nás za liberálnych, ale my musíme zviesť zápas o časť konzervatívneho priestoru, lebo sú umiernení konzervatívni kresťania, ktorí nechcú voliť ani fundamentalistov, ani extrém. Sme súčasťou širšieho stredopravého priestoru a pre voličov môžeme byť dobrou ponukou.

Alojz Hlina KDH 1140 px (TASR/Oliver Ondráš) TASR/Oliver Ondráš

Tomáš Drucker je za spájanie stredopravých strán,  s kým ešte? S jeho stranou chcel ešte pred pár týždňami hovoriť o spolupráci aj Miroslav Kollár za Spolu. Je to aktuálne? Je toto pre vás prirodzene najbližší partner, s ktorým chcete tému spájania riešiť?

K tomu, aby ste v politike išli za nejakým ideálom, patrí aj skúsenosť. Skúsenosť hovorí, že treba byť do určitej chvíle veľmi opatrný v komunikácii. Aj naša komunikácia s Dobrou voľbou trvala dlhšie a teraz sme predstavili výsledok. A treba v tom pokračovať, do určitého času sú rokovania diskrétne, bez toho, že by chcel niekto niečo zakrývať. Hovorím, že pokiaľ to nie je uvarené, dovtedy to neponúkajme. Zotrval by som v tomto móde politickej skúsenosti. Rokovania prebiehajú a dopracujeme sa k nejakému výsledku.

Vyzvali ste spolu s ďalšími signatármi verejnosť na očkovanie. Ste aj za povinné očkovanie?

Na Slovensku skĺzla celá debata do čiernobieleho videnia. Nemyslím si, že máme na to ukázať "to" celému svetu. Myslím si, že vyspelý svet bude pre nás možným vodítkom, ako sa s pandémiou vysporiada. My to cepami a bryndzou neporazíme. Svet ukáže riešenia a my môžeme byť tak chytrí, že niektoré ich chyby nezopakujeme. Javí sa to tak, že bez očkovania určitých skupín obyvateľstva to skôr či neskôr nepôjde.

Zacitujem z vášho statusu: To, že kolabujú nemocnice, umierajú ľudia a nielen na covid, má svojich vinníkov. To, že zas vyháňajú deti zo škôl má svojich vinníkov. To, že desaťtisíce ľudí trpí, lebo nemôžu robiť to, čo ich živí, má svojich vinníkov. Kto sú tí vinníci?

-Pandémiu nevieme zvládať. Problém nie je, keď spravíš chybu, ale keď ju spravíš dvakrát. A my ju už robíme tretíkrát. To je už na úrovni mentálnej nedostatočnosti a schopnosti riešiť problémy. Sme v tretej vlne a my to nezvládame. Ľudia si volia vládu, aby vládla. Aby dávala riešenia, ktoré krajinu posúvajú, alebo ochraňujú a v tomto zmysle to vláda nerobí.

Ale to možno nie je najkorektnejší postoj. Pandémiu nezvládajú aj ďaleko múdrejšie vlády, aj oveľa viac zaočkovanejšie krajiny.

Áno, ale prečo, keď sme vedeli, že máme problém s lôžkami či personálom, prečo sme to už neriešili? Poviem to na svojom príklade. My sme po druhej či prvej vlne neprepustili kuchárov. Ale bolo veľa podnikov v druhej vlne, ktorá bola najdlhšia, ktoré poprepúšťali a keď otvorili, nemal im kto variť. My sme mohli otvoriť na druhý deň. A o tom to je. Kto v pandémii zachraňuje a lieči? No asi nie elektromontéri. Bolo jasné, že vláda mala riešiť kapacity na zvládanie pandémie a to nerobila. To nie je pandémiou, ale neschopnosťou. Tie problémy, ktoré sme mali riešiť, sme neriešili a tie problémy, ktoré sme ani nemali, sme si sami spôsobili.

Ešte vás máta dohoda o predvolebnej spolupráci medzi KDH a Progresívnym Slovenskom? Pred voľbami i po nich ste za ňu boli kritizovaný. Podpísali by ste ju ešte raz?

V tom čase bola v spoločnosti taká vlna, ktorej sa už nedalo postaviť. Tá emočná vlna bola veľmi silná. Stále si myslím, že to malo zmysel, ale pravdou je, že Slovensko bolo niekde inde. Emočná vyšpičkovanosť bola tá, že ľudia prestávali rozlišovať a bola to čistá emócia. Dôkazom je aj Matovičovych 25 percent, nebolo tam rácio, respektíve len minimum, bola to emočná voľba čo sa mu aj vrátilo. 

Keď to postavíte len na emócii, môžete byť v priebehu sekundy z obdivovaného nenávidený. My sme v danom momente vyšli akoby z iného sveta, spravili sme dohodum ktorá hovorila, že normálni by mali vedieť spolupracovať. Ale v tom štádiu to bolo emočné tsunami. Funguje taká mediálna skratka: Častokrát to nie je pravda, ale mohla by byť. A každý si do tej svojej poličky musel dať svoje vysvetlenie toho, čo sa stalo. Ale nech sa páči, ľudia volili populizmus, dobrú chuť prajem, len to bude zložito a dlho treba sanovať, čo sa spôsobilo.

Alojz Hlina KDH 1140 px (SITA/Milo Fabian) SITA/Milo Fabian

Preferencie Dobrej voľby sa pohybujú na úrovni dvoch percent, občas vyskočia nejaké desatiny percent. Akú ambíciu máte v tomto smere svojím spájaním?

Treba byť pokorný, treba robiť. Politika nie je o kradnutí, ale o robote, o riešeniach, o návrhoch. A platí aj politická fyzika - koľko energie dáš, toľko jej dostaneš. V našom systéme musíte mať päť percent a toto je nevyhnutné splniť.

Pamätným je vaše vystúpenie na pôde parlamentu, kde ste Tomáša Druckera obvinili z toho, že sa "večer bude s penťákmi napchávať langustami v luxusnej reštaurácii. Toto je váš svet, v tomto chceme pokračovať?" Dnes sa s ním spájate. Ako to má vnímať volič? Čo by ste k tomu dodatočne povedali?

Ak si dobre pamätám, tak to video vzniklo v súvislosti s tým, že zamestnanci pošty mali predávať losy, respektíve každý ich mal predať niekoľko a malo to mať nejaký odraz vo výplate. Viem, že sa mi vtedy niektorí zamestnanci prišli kvôli tomu sťažovať. Prišlo mi to ako zlé opatrenie. A keďže bol Tomáš Drucker videný v Albrechte na večeri, tie langusty som tam pridal pre dramatizáciu. Ja som do Albrechta chodieval na prvú rannú kávu, keď som venčil nášho psa Ťapka, lebo kúsok odtiaľ bývam a mal som vcelku prehľad o tom, kto tam chodil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok