Rok 2021 prial režisérkam. Pozrite sa s nami na ich najväčšie úspechy a ocenenia

TA3 ČTK
31.12.2021 14:00

Kinematografia v roku 2021 nepochybne patrila ženským menám. Bolo to zreteľné na veľkých filmových festivaloch v Cannes, Benátkach a aj pri udeľovaní najprestížnejších filmových cien - Oscarov. Pozrite sa s nami na filmy, ktoré v roku 2021 zanechali stopu a na režisérky, ktoré za nimi stoja.

Rok 2021 prial režisérkam. Pozrite sa s nami na ich najväčšie úspechy a ocenenia
TASR/AP

Krajina nomádov si odniesla troch Oscarov

Na začiatku roka hviezdila so svojím filmom Krajina nomádov režisérka čínskeho pôvodu Chloé Zhao. Po tom, ako vyhrala Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach ešte v roku 2020, sa filmu podarilo získať aj tri Oscary - za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší herecký výkon pre hlavnú predstaviteľku Frances McDormand.

Krajina nomádov bola natočená podľa rovnomennej reportážnej knihy z roku 2017, ktorú napísala americká novinárka Jessica Bruder. Rozpráva príbeh ženy, ktorá v krátkej dobe stratila svoju dlhoročnú prácu i manžela. Predala svoj majetok, aby si kúpila karavan, v ktorom žije a cestuje za novou prácou. Je bez domova, ale má strechu nad hlavou.

Chloé Zhao je známa tým, že pracuje na menších nezávislých filmoch. Producentom jej posledného filmu Eternals je však spoločnosť Marvel.

Úspechy francúzskych režisérok

Odovzdávanie Oscarov bolo pre pandémiu odložené o dva mesiace, aj festival v Cannes sa uskutočnil neskôr, ako býva zvykom. Porota, ktorú v tomto roku viedol americký filmár Spike Lee, udelila Zlatú palmu snímke Titan francúzskej režisérky Julie Ducournau.

Po odovzdávaní ceny uviedla, že má asi podobné pocity ako filmári, ktorí získali cenu pred ňou. Domnieva sa, že žiadny režisér nemôže považovať svoj film za perfektný.

Titan však kritikov a divákov rozdelil. Film hovorí o genderi, násilí a mnohých ďalších témach a poskytuje nový temný a surový pohľad na sexuálnu identitu. Priaznivé recenzie chválili film za to, že predstavuje odlišnú ženskú perspektívu.

Ženy boli stredom pozornosti aj na benátskom filmovom festivale. Francúzska režisérka Audrey Diwan dostala Zlatého leva za L'Événement (Udalosť), film o mladej študentke v prostredí Francúzska 60. rokov, ktorá sa snaží o potrat.

Diváci so zatajeným dychom sledujú príbeh hlavnej postavy Anny, ktorá sa snaží o svoju nezávislosť. Univerzálný príbeh zasadený do Francúzska generála de Gaulla a spoločnosti, kde vládnu muži, interpretovala herečka rumunského pôvodu Anamaria Vartolomei. Samotná Diwan uviedla, že film pojala "trochu ako výkrik, aby videla, kam ju až budú počuť."

Rezonovala aj Jane Campion

Cenu Prix Lumière 2021 získala na jeseň v Lyone novozélandská režisérka Jane Campion. Táto cena je francúzskou filmovou obdobou Nobelovej ceny. Pri odovzdávaní ocenenia vzdala hold filmovému umeniu, keď povedala, že cíti, že filmy jej umožnili žiť. Podľa nej si ľudia z filmového priemyslu so svojou predstavivosťou "kladú veľké otázky, ako prečo sme tu, ako je možné milovať, kto sme alebo aká nás čaká budúcnosť."

Vo svojom poslednom filme Sila psa, v ktorom hrá Benedict Cumberbatch, poskytuje ženský pohľad na násilníckeho a mačistického kovboja, ktorý skrýva tajomstvo. Film uviedla platforma Netflix.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok