Úlohou spoločnosti je nebagatelizovať traumy z pôrodov, myslí si autorka filmu Neviditeľná

TA3 TASR
3.12.2021 22:43

Narodenie dieťaťa je považované za jeden z najsilnejších emočných momentov v živote ženy. Veľakrát je sprevádzaný nepríjemnými zážitkami zo samotného pôrodu. Film Neviditeľná je osobnou výpoveďou žien a odborníkov o traumách z pôrodu. Hostkou v relácii Klub TA3 bola Maia Martiniak. Autorka a režisérka filmu.

f_18.jpg
TA3

Film Neviditeľná ukazuje nevidenú realitu v spoločnosti. Zviditeľňuje ženy, ktoré boli doteraz umlčané tlakom okolia alebo zdravotného personálu. Otvára tak nevyhnutnú diskusiu a potrebu zmeny nie len na Slovensku, ale aj vo svete.

Dokumentárny film Neviditeľná mal národnú premiéru v novembri 2020 na festivale Jeden svet. Získal tam hlavnú cenu Slovensko a Česko za ľudské práva a tiež cenu divákov. Autorka Maia Martinak na ňom pracovala sedem rokov. „Čím viac som počúvala tieto príbehy, tým viac a hlbšie som sa dostávala do témy a zisťovala, že je to naozaj vážny problém.“ Autorka filmu tvrdí, že pri pôrodoch je prítomné násilie. Aj preto si vybrala túto tému na filmové spracovanie.

Násilie pri pôrodoch podľa Martiniak môžeme rozdeliť na zjavné fyzické násilie a menej zjavné násilie. K menej zjavnému násiliu zaradzuje psychický nátlak, zastrašovanie a manipuláciu. „Ak vlastne chceme niekoho dostať tam kam potrebujeme bez toho, aby to bolo naozaj nevyhnutné, a bez toho, aby on dal na to slobodný súhlas.“ V zahraničí sa podľa nej viac snažia, aby žena bola vypočutá a bola stredobodom pozornosti.

„Každá žena je iná, každý pôrod je iný.“ Podľa autorky filmu je úlohou spoločnosti nebagatelizovať túto tému.

                                       Celú reláciu Klub TA3 si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok