Vo veku 58 rokov zomrel Jean-Marc Vallée, režisér filmu Klub poslednej nádeje

TA3 TASR
27.12.2021 12:43

Vo veku 58 rokov zomrel cez víkend kanadský režisér, scenárista a producent Jean-Marc Vallée, ktorý dostal americkú cenu Emmy za seriál Veľké malé klamstvá, nakrútený pre spoločnosť HBO, a jeho dramatický film Klub poslednej nádeje z roku 2013 si vyslúžil viaceré nominácie na Oscara.

Vo veku 58 rokov zomrel Jean-Marc Vallée, režisér filmu Klub poslednej nádeje
TASR/AP

V pondelok o tom informovala agentúra AP. Jeho hovorkyňa Bumble Wardová v nedeľu uviedla, že Vallée zomrel náhle počas vianočných sviatkov vo svojej chate pri kanadskom meste Québec. Vallée bol uznávaný za svoj naturalistický prístup k filmovaniu a posledné desaťročie režíroval také herecké hviezdy, ako sú Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová, Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal.  

Režíroval aj herečku Emily Bluntovú v historickej dráme z roku 2009 o kráľovnej Viktórii s názvom Mladá Viktória a po filme Klub poslednej nádeje sa stal v Hollywoode vyhľadávaným tvorcom. 

Táto snímka s Matthewom McConaugheym a Jaredom Letom získala šesť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied vrátane jedného Oscara za najlepší film. Dej sa odohráva v roku 1985, keď sa elektrikár a príležitostný jazdec rodea Ron Woodroof (McConaughey) od lekárov dozvie, že má AIDS a že mu neostáva viac než 30 dní života.

Režisér často nakrúcal pri prirodzenom svetle a ručnou kamerou a dával hercom slobodu – mohli oproti scenáru improvizovať a pohybovať sa po pľaci podľa vlastného uváženia. Tak to bolo aj pri filme Divočina z roku 2014 s Reese Witherspoonovou, ktorej hrdinka sa vydáva na extrémne náročnú vysokohorskú pešiu túru po trase Pacific Crest Trail (Pacifická hrebeňovka), dlhej 1770 kilometrov.

"Môžu sa pohybovať, kadiaľ chcú," povedal kanadský filmár o svojich hercoch v roku 2014 v interview pre Associated Press (AP). "Dodáva to dôležitosť rozprávaniu príbehu, emóciám, charakterom. Snažím sa priveľmi nezasahovať. Nepotrebujem prerušovať výkony," dodal. V roku 2018 znovu pracoval s Amy Adamsovou na miniseriáli Ostré predmety, takisto pre HBO.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok