Sprchové zlozvyky: Pozor na frekvenciu umývania, teplotu vody i špongie na telo

TA3/zm
7.1.2022 16:00

Nechať na seba tiecť horúcu vodu je okrem hygieny aj veľmi príjemné, a tak je sprchovanie niečo ako rituál. Pozor však na to, aby ostatné návyky, ktoré v sprche máte, neboli skôr zlozvykmi.

Sprchové zlozvyky: Pozor na frekvenciu umývania, teplotu vody i špongie na telo
Pexels/Karolina Grabowska

Či už preferujete rannú alebo večernú sprchu, o priestor, v ktorom je vlhko a teplo, by ste mali dbať so zvýšenou pozornosťou. Možno o tom ani neviete a máte niektorý z týchto zlozvykov aj vy.

Menej je viac

Znie to možno zvláštne, ak ide o osobnú hygienu, ale menej je naozaj aj v tomto prípade viac. Dermatológovia upozorňujú, že množstvo kožných problémov vzniká práve pre nadmerné sprchovanie sa. Čo je však príliš častá frekvencia. Nuž, 3x denne je určite príliš a 2x počas jedného d§a by nemalo byť pravidlom.

Pri umývaní v horúcej vode a s použitím sprchových gélv, ktoré či chceme, či nie obsahujú chémiu, svojej pokožke viac škodíme ako pomáhame. Zbavujeme ju prirodzenej ochrannej bariéry a baktérii, ktoré sú pre ňu prospešné.

Ak máte potrebu umývať sa niekoľkokrát do dňa, snažte sa aspoň obmedziť kozmetické produkty, niekedy celkom postačí opláchnutie čistou vodou.

Výber kozmetiky

Hoci sú všetky kozmetické produkty na sprchovanie testované a upravené tak, aby našej pokožke neškodili ani pri denno-dennom používaní, predsalen siahajte radšej po neparfumovaných výrobkoch. Práve vône v sprchových mydlách a géloch tvoria najväčšiu chemickú zložku.

Horúca voda

Pre niekoho všeobecne známe a pre iných vôbec. Na akékoľvek umývanie, či už ide o telo, vlasy alebo tvár, by ste nemali používať príliš horúcu vodu. Ani opačný extrém, teda veľmi studená voda, nie je vhodný na každodenné umývanie, ale ak to beriete z hľadiska otužovania, je to v poriadku. Na to, aby ste telo dobre poumývali však potrebujete vodu tak akurát.

Žiletky či špongie

Ak máte v obľube sprchovacie špongie či iné pomôcky, nezabúdajte na to, že vlhké a teplé prostredie je ideálne pre množenie baktérii. Voľným okom ich nemusíte vidieť, ale ak ich nechávate neustále mokré, verte, že sa nejakým potvorkám darí. Nájdite si preto suché miesto v kúpeľni, kam špongiu alebo inú umývaciu pomôcku vždy po sprche odložíte, aby mohla voľne vyschnúť.

Podobne sa správajte aj k žiletkám. Aj medzi čepeľami sa môžu usadiť baktérie, ak je holiaci strojček neustále mokrý. V tomto prípade by ste následky videli ihneď, keďže by čepele prišli do kontaktu priamo s pokožkou a na citlivých miestach.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok