Tvár si v sprche neumývajte. Týmto by ste mohli svojej pleti uškodiť

TA3/zm
16.7.2021 08:00

Určite to robieva i vy. Keď si vleziete do sprchy a umývate si vlasy, rovno sa v nej aj odlíčite, alebo si skrátka horúcou vodou prejdete aj po tvári. Z dlhodobého hľadiska je obrovská chyba, ktorá by mohla zanechať na pleti svoje následky.

Tvár si v sprche neumývajte. Týmto by ste mohli svojej pleti uškodiť
Pixabay

Pocit, keď pod prúdom vody zo seba všetko zmyjete je veľmi relaxačný a zvádza nastaviť kvapkám aj svoju tvár a len tak chvíľu relaxovať. Vychádzame však z predpokladu, že sa sprchujete v teplej až horúcej vode, ktorá pleti neprospieva.

Póry aj cievky

Umývanie tváre v sprche je zdanlivo neškodný zvyk, opak je však pravdou. Nielen horúca voda ale celkovo para v sprche pôsobí na pleť tak, že sa otvárajú póry. Podobný systém naparovania predsa používajú kozmetičky, keď chcú odborne povytláčať vyrážky a čierne bodky.

Teplo v skutočnosti dráždi pokožku na tvári a tá má potom sklon k tvorbe akné, keďže sa „otvorila“ a môžu sa do nej dostať nečistoty.

Extrémne teplo v sprche tiež zvyšuje riziko, že vám na tvári popraskajú drobné cievky a ostanú vám nepekné červené miesta.   

Odlíčenie v sprche

Ak sa nechcete svojho zvyku umývania tváre v sprche vzdať, mali by ste dodržať aspoň dve zásady. Prvá je, že si tvár neprebehnete len obyčajnou vodou, ale použijete dobre peniaci odličovací prípravok, ktorý vás zbaví mejkapu alebo prípadných nečistôt na tvári.

Druhý krok je, že aspoň o trochu znížite teplotu vody, aby tvár nedostala horúci šok. Na telo to môže byť spočiatku nepríjemné, ale pôjde o drobnú formu otužovania.

Témy: sprcha Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok