Zjazvená tvár, infekcia, zápal a pohotovosť. To všetko hrozí z obyčajného vytláčania akné

TA3/bd
21.12.2021 09:00

Vyskočil vám pupienok alebo veľká čierna bodka a už vás to láka vytlačiť spod kože? Každý dermatológ vám povie, že je to zlý nápad. Problém je v tom, že prasknutie pupienka vás ho nemusí nevyhnutne zbaviť. V skutočnosti to môže situáciu ešte zhoršiť.

Zjazvená tvár, infekcia, zápal a pohotovosť. To všetko hrozí z obyčajného vytláčania akné
FreePik

1. Ešte väčšie začervenanie a opuch

Vytláčanie, vyberanie a akákoľvek manipulácia s pupienkom ho môže podráždiť a spôsobiť jeho prasknutie pod kožou a práve to spúšťa zápalovú reakciu a vedie k väčšiemu začervenaniu a opuchu. Inými slovami, jeho otvorenie ho môže zväčšiť a predĺžiť čas potrebný na vyčistenie lézie. 

2. Silná infekcia

Vytlačenie pupienka môže spôsobiť traumu pokožky, čo vytvorí vstupnú bránu pre baktérie. Akonáhle prejdú do prasknutej kože, môžu zhoršiť zápal alebo spustiť infekciu. Aj keď je to menej časté, v závažných prípadoch to povedie k abscesu a hnisu alebo k bakteriálnej infekcii kože. Ak sa infekcia nelieči, môže sa dostať do vašich lymfatických uzlín a krvného obehu, čo je  potenciálne život ohrozujúce.

akne FreePik

3. Nepekné zjazvenie

Celým cieľom prasknutia pupienka je, aby sa rýchlo stratil. Je však iróniou, že práve táto činnosť môže na koži zanechať dlhotrvajúcu stopu. Jeho násilné vytlačenie zhoršuje zápal a zvyšuje pravdepodobnosť zjazvenia po akné. Zápal totiž rozkladá kolagén a spúšťa väčšiu produkciu pigmentu v koži. Tento proces vytvára atrofické jazvy a pozápalovú hyperpigmentáciu.

Čo robiť namiesto vytláčania

Lieky a krémy na akné

Aby ste sa vyhli týmto nežiaducim vedľajším účinkom, radšej sa držte liekov na akné. Lokálne látky obsahujúce benzoylperoxid a kyselinu salicylovú môžu pomôcť upokojiť zápal a znížiť akné. Ak je pre vás ťažké odolať vytláčaniu pupienkov, nalepte si na miesto liečivú náplasť, aby ste sa ho nedotkli.

akné FreePik

Navštívte dermatológa

Ak sú pupienky pretrvávajúcim problémom, mali by ste navštíviť dermatológa, ktorý odborne posúdi stav vašej pokožky a vykoná zákroky:

  • Extrakcia akné: Použije sterilné nástroje na odstránenie čiernych a bielych bodiek.
  • Kortikosteroidy: Vstrekne do pupienku kortikosteroid, ktorý urýchľuje proces hojenia hlbokých, bolestivých cýst alebo uzlín po akné a znižuje riziko zjazvenia.
  • Drenáž: Použije sterilnú ihlu na vyrezanie pupienka, cysty alebo uzliny a na vypustenie ich obsahu.

Témy: Akné
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok