Na omikron nie sme pripravení. Vianočné stretnutia sa môžu vypomstiť, varuje Smatana

TA3/hm
22.12.2021 12:00

Rizikom je každý kontakt. Počas sviatkov by sme sa mali stretávať naozaj len v najužšom rodinnom kruhu. Na škodu nie je pravidelne sa testovať. Najviac rizikové sú silvestrovské párty a chaty, ktoré môže spôsobiť, že sa nová mutácia roznesie po celej krajine. Na omikron však nie sme podľa analytika Martina Smatanu vôbec pripravení. Dopady sviatkov preto môžu byť o to horšie.

Na omikron nie sme pripravení. Vianočné stretnutia sa môžu vypomstiť, varuje Smatana
TASR/Jaroslav Novák

Je podľa vás zodpovedné sa vzhľadom na súčasnú situáciu stretávať počas sviatkov s rodinou?

Každý jeden kontakt je potenciálne riziko. Stretávanie počas sviatkov odporúčam vskutku čo v najužšom kruhu blízkych. 

Viem, že to teraz možno nevyzerá ako potrebné. Zlomila sa krivka Delta vlny. Počet prípadov nám klesol oproti vrcholu už takmer o polovicu, klesá pozitivita PCR testov, počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby a denne sa zníži počet hospitalizovaných o približne 100 ľudí.

Avšak máme už aj na Slovensku potvrdených niekoľko omikron pozitívnych osôb. Z krajín, kde sa vírus začal šíriť, vieme, že je to otázkou 3-4 týždňov kedy sa z pár prípadov stane dominantný kmeň. Parametre omikronu sú z predbežných dát vskutku desivé. Šanca, že sa nakazíte po úzkom kontakte s pozitívnym je 20 %, čo je násobok šance pri Delte, a 4x viac ako pri pôvodnej Wuhanskej mutácii. Počet pozitívnych sa podľa WHO zdvojnásobí za 1,5 – 3 dni, pričom tzv. „doubling time“ mala Delta niekde na úrovni 11 dní. Pochopiteľne, že tieto parametre závisia aj od opatrení, ale takéto rozdiely medzi mutáciami sú enormné a mimo možných štatistických odchýliek.

Kľúčové je, že efektivita dvoch dávok ani prekonania ochorenia nie sú pri omikrone postačujúce. Efektivita „prekonania“ podľa poslednej štúdie z Imperial College je len necelých 19 % a efektivita dvoch vakcín pred symptomatických prejavom len 20 %. Áno, ochrana pred hospitalizáciou sa drží na úrovni 70 %, ale až tri dávky vracajú hodnoty na pôvodné úrovne (symptomatická ochrana 71 – 80%, hospitalizácie 90%+).

Slovensko má troma dávkami preočkovaných len necelých 14 % populácie. Na Omikron teda nie sme vôbec pripravení. Každý kontakt je teda riziko. Možno ešte nie počas štedrého večera, ale do začiatku nového roka určite. Silvestrovské párty a chatovačky vnímam ako najviac rizikové udalosti, ktoré môžu Omikron rozniesť po celom Slovensku. 

Aký postup by ste zvolili vy osobne, aby ste počas rodinných stretnutí neohrozili svoje okolie?

Plne sa stotožňujem so stanoviskom Vedy pomáha k sviatkom, čiže: stretávajte sa vskutku v čo najužšom kruhu. Nemixujte „skupinky“ ľudí. Stačí ak jedna osoba pôjde pozrieť susedov, tetu či známych a aj tí čo boli doma sú potenciálne v riziku. 

Ak ešte nie ste zaočkovaní, dajte sa prosím. Aj jedna dávka ja viac ako žiadna a ak máte dve, alebo ste ochorenie prekonali, neváhajte a neodkladajte tretiu. Chráňte sa respirátormi a noste ich zodpovedne. Viem, že mnohí jeden respirátor používajú aj týždeň, tak však nemá prakticky žiadnu ochranu a len zbytočne tým vystavujete ostatných riziku. Testujte sa. Ak máte antigénové testy, tak pár dní pred návštevou blízkych a pokojne aj každý deň počas sviatkov, aby ste zvýšili šancu, že zachytíte infekciu na nástupe a nenakazíte ostatných.

Analytik Martin Smatana TASR/Jaroslav Novák

Predpokladáte, že budú aktuálne sviatky pre zdravotníkov horšie ako vlani? Odrazia sa Vianoce a stretávanie rodín na situácii po novom roku? Aký scenár nám hrozí?

Zdravotníci sú o ďalší rok viac vyčerpaní. Ešte si ani nevydýchli z delta vlny, v nemocnici je stále takmer 3-tisíc ľudí a denne stále pribúdajú tisícky nakazených, a už sa blíži omikronová, ktorá bude navyše extrémna. Čiže áno, bude to pre nich možno ešte horšie. Pri takom reprodukčnom čísle mutácie a pozorovaných parametroch môžeme už po sviatkoch čakať nárast pozitívnych a časom aj hospitalizovaných.

Na príklade Anglicka, ale aj Dánska či Holandska vieme, že okrem nárazového počtu nakazených a hospitalizovaných hrozí aj to, že mnoho zdravotníkov, ale aj zamestnancov kritickej infraštruktúry či esenciálnych obchodov a služieb bude v karanténe alebo nakazených, čo môže spôsobiť výpadky dostupnosti v niektorých oblastiach a službách. Aj preto Holandsko ohlásilo na sviatky, až do 14. januára lockdown s cieľom zastaviť šírenie mutácie a doočkovať treťou dávkou populáciu (dosahujú síce 85 % dospelej populácie dvoma dávkami, ale len 9 % jednou). 

Toto všetko znamená, že si naši zdravotníci bohužiaľ, tak skoro nevydýchnu... 

Mali by byť počas Vianoc prísnejšie opatrenia?

Anglicko, Nórsko, Holandsko, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia. Niektoré viac, niektoré menej, ale všetky s cieľom obmedziť šírenie a doočkovať obyvateľov. U nás si neviem predstaviť, že by sme našli odvahu tento krok spraviť. Obzvlášť keď sviatky začínajú za štyri dni.  (pozn. rozhovor sme pripravovali 19.12.)

Myslím si, že u nás opatrenia sprísnime až po Troch kráľoch, kedy však už bude neskoro a omikron bude postupne dominujúcou mutáciou. O to horšie dopady nás, bohužiaľ, čakajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok