Krčméry, Smatana a Kulkovský radia, ako prežiť Vianoce bez rizika. Začiatok roka nevidia ružovo

TA3/hm
21.12.2021 06:00

Ešte pred niekoľkými týždňami sa zdalo, že stretnutia s rodinou počas Vianoc budeme musieť tento rok oželieť. So zmenami v zákaze vychádzania vláda zrušila od 17. decembra aj zákaz návštev. Hoci sú stretnutia povolené, podľa odborníkov by sme mali zostať obozretní. Hrozí totiž, že sa bude po 1. januári opakovať scenár z tohto roka. Zodpovednosť je na mieste najmä pri neočkovaných. Epidemiológ Vladimír Krčméry, analytik Martin Smatana a lekár Milan Kulkovský odporúčajú, ako si nastaviť bezpečné Vianoce.

Krčméry, Smatana a Kulkovský radia, ako prežiť Vianoce bez rizika. Začiatok roka nevidia ružovo
TASR (ilu)

Testujte sa pokojne aj každý deň

Ak sa majú stretnúť zaočkovaní so zaočkovanými, Krčméry v tom problém nevidí. Ak sa však počas sviatkov máme stretnúť s osobami, ktorých by ochorenie mohlo výrazne poškodiť, odporúča otestovať sa antigénovým testom 48 hodín pred stretnutím alebo aj skôr. Pripomína, že testy sú dostupné aj v lekárňach, otestovať sa nimi môžeme aj doma. 

"V OP režime test nie je povinný. Odporúčame ho len v prípade, že jedna zo zaočkovaných stránok má zavažné zdravotné ťažkosti, a hrozí ťažký klinický priebeh. Vtedy aj v režime OP voľme najviac 48-hodinový antigénový test či samotest, alebo rúška," upozorňuje epidemiológ. "Testujte sa. Ak máte antigénové testy, tak pár dní pred návštevou blízkych a pokojne aj každý deň počas sviatkov, aby ste zvýšili šancu, že zachytíte infekciu na nástupe a nenakazíte ostatných," odporučil Smatana.

Primár považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský pripomína, že je na zvážení každého, aké riziko je ochotný podstúpiť. Potenciálnou hrozbou je totiž každý jeden kontakt. Stretnutia v menšom počte nemusia byť až takým rizikom. Myslí si to aj Smatana. Ak sa máme počas sviatkov stretávať, malo by to byť naozaj v čo najužšom kruhu blízkych. 

"Viem, že to teraz možno nevyzerá ako potrebné. Zlomila sa krivka Delta vlny. Počet prípadov nám klesol oproti vrcholu už takmer o polovicu, klesá pozitivita PCR testov, počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby a denne sa zníži počet hospitalizovaných o približne 100 ľudí," uviedol. Neodporúča ani "mixovať skupinky ľudí". Ako pripomenul, stačí, ak pôjde jedna osoba pozrieť susedov, tetu či známych, a aj tí, čo boli doma, sú potenciálne v riziku. Chybu robia podľa neho aj ľudia, ktorí používajú jeden respirátor počas celého týždňa. Na návštevy by rozhodne nemal chodiť ten, kto sa necíti dobre a má príznaky respiračného infektu.

V prípade neočkovaných hostí a hostiteľov Krčméry odporúča určite si prekryť si dýchacie cesty, dodržiavať odstup aspoň dva metre, vyhnúť sa spoločnej konzumácii jedla, ale aj skupinovému fajčeniu. Netreba zabúdať ani vetrať miestnosti. Za menej rizikové považuje stretnutia s neočkovanými v exteriéri. Stretnutie v záhrade alebo vo voľnej prírode je menej rizikové ako zísť sa v malej uzavretej miestnosti. "Tým, ako zodpovedne sa budeme správať tieto Vianoce, sa pripravíme na tie nasledujúce," pripomenul Kulkovský. Ako dodal, okrem testu odporúča nemyslieť počas Vianoc na pandémiu. Slová o víruse, testoch, ventiláciách, očkovaní by mali zostať mimo štedrovečerného stola.

Overte si, či neboli na safari alebo diskotéke

Väčšie oslavy spojené s odchodom starého a príchodom nového roka sú veľkým pokušením. Keďže niet oslavy bez jedla, nápojov, prejavov radosti z úspešného, či smútku z premrhaného roka, všeobecne nám hrozí riziko akejkoľvek infekcie - nielen covidu. Nakaziť sa môžeme aj chrípkou, pneumokokmi či TBC. 

V režime OP a so známymi osobami, sú rodinné stretnutia v uzkom kruhu aj na Silvestra málo rizikové a relatívne bezpečné, uviedol epidemiológ Krčméry. Počas sviatkov podľa Krčméryho nehrozí zános vírusu zo škôl, keďže sa žiakom a študentom začali vianočné prázdniny. "Nevidím dôvod na obmedzenie tzv. domácej oslavy, kde sa stretne jedna či dve rodiny, ktoré sú zaočkované, ktoré poznáme, a vieme, že neboli, napríklad pred pár dňami na safari v Botswane alebo na diskotéke, či školskej lyžovačke," vysvetlil.

Kulkovský dôrazne odporúča vynechať na Silvestra prípadné hromadné podujatia. Pripomína, že stretnutie viacerých ľudí v spojení s alkoholom je z hľadiska šírenia infekcie veľmi nebezpečné. Nakoniec, silvestrovské oslavy nepatria k niečomu, čoho sa potrebujeme nevyhnutne zúčastniť, vystríhal primár. "Ohňostroj si môžeme urobiť aj súkromný. Je potrebné si uvedomiť, že na svoju príležitosť čaká niekoľkonásobne infekčnejší variant omikron, pre ktorého sú oslavy obrovskou príležitosťou pre šírenie medzi účastníkmi," hovorí. 

V karanténe môžu skončiť i zdravotníci

Každý masový nárast mobility a denzity je vynikajúci priateľ epidémie, vrátane tej chrípkovej, pripomína Krčméry. Po prvom januári môžeme teda očakávať zhoršenie pandemickej situácie. Kulkovský predpokladá, že po novom roku bude v nemocniciach pokračovať trend znižovania počtu hospitalizácií. Mierny vzostup síce možno očakávať, nie však celoštátny, ale lokálny "v súvislosti so sviatočnými ohniskami". "Omikronová vlna príde pravdepodobne až neskôr a to bez ohľadu na to, ako budú ľudia dodržiavať opatrenia," myslí si primár. Zasiahne podľa neho najmä tých, ktorí vyčkávali a pre očkovanie sa ešte sa nerozhodli alebo sa zaočkovali len nedávno a tretiu dávku dostanú až niekedy na jar.

Smatana je menej optimistický. Už po sviatkoch môžeme podľa neho očakávať nárast pozitívnych a časom aj hospitalizovaných. Dôvodom je vysoké reprodukčné číslo mutácie omikron. Okrem toho nám podľa neho hrozí scenár podobný Anglicku, Dánsku či Holandsku, kde okrem toho, že nárazovo vzrástol počet nakazených, zostali v karanténe aj zdravotníci a zamestnanci infraštruktúry či esenciálnych obchodov a služieb. Domnieva sa, že sa opatrenia opätovne sprísnia až po sviatku Troch kráľov. Myslí si, že "už bude neskoro, a omikron bude postupne dominujúcou mutáciou. O to horšie dopady nás, bohužiaľ, čakajú".

Krčméry verí, že správanie ľudí počas sviatkov neovplyvní výučbu detí. Septembrový návrat do lavíc podľa neho školy, univerzity aj ministerstvo zvládli veľmi dobre. "Tiež bol brutálny nárast mobility a denzity pri návrate z dovoleniek, kiežby sa to zopakovalo. Aj keď som, žiaľ gnozeologický skepticista. Verím, že sa to čiastočne podarí, ale skôr pravdepodobnejšie je, že nie," hovorí. Po 1. januári bude podľa neho nasledovať minuloročný scenár. "Čím prísnejší lockdown si zvolíme, tým bude trvať štvrtá, tzv. postnatálna (povianočná) vlna kratšie," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok