Aklimatizujte srdce na chladné počasie, tieto mesiace hrozí viac infarktov

TA3/bd
20.12.2021 18:00

Zimnú triašku všetci veľmi dobre poznáme. Menej známou reakciou je však zvýšenie srdcovej frekvencie. V chladnom počasí prospieva rýchlejší tep svalovej a respiračnej funkcii, ale u citlivého človeka môže zvýšiť riziko srdcového zlyhania. Akési „zazimovanie srdca“ je v chladnom počasí teraz nevyhnutné.

Aklimatizujte srdce na chladné počasie, tieto mesiace hrozí viac infarktov
Pexels

Stres pri nízkych teplotách

Chladné počasie zvyšuje rýchlosť pokojového metabolizmu. Telesné teplo strácate studeným vzduchom, takže vaša srdcová frekvencia musí automaticky stúpnuť. Musí udržať stabilnú vnútornú teplotu, ale aj zabezpečiť prietok krvi do mozgu, svalov a vnútorných orgánov. Aby ste to dosiahli,  váš kardiovaskulárny systém znižuje prietok krvi na povrch kože a končatín tým, že zúži krvné  cievy. 

Kalorické potreby stúpajú, telo využíva zásoby glukózy päťkrát rýchlejšie ako počas leta a telo tiež spaľuje viac tuku na vnútorné oteplenie. Tieto adaptácie a triaška, ktorá zvyšuje zahriatie svalov si však vyžaduje zvýšenú srdcovú frekvenciu.

srdce FreePik

Kardio pre zdravie 

Ani v chladnom počasí neprestávajte cvičiť, je potrebné stále posilňovať celý kardiovaskulárny systém. Do chladu je vhodný beh, pretože vytvára značné telesné teplo, čím pôsobí proti počiatočnému nepohodliu pri nižších teplotách vzduchu. Studený vzduch zasa zabraňuje prehriatiu. Človek má v zime tendenciu menej sa potiť, čím šetríte životne dôležité tekutiny a elektrolyty.

Nežiadajte od srdca priveľa

Je evidentné, že studený vzduch z vás vysáva teplo. Dážď a sneh vás ešte viac oberajú o telesné teplo, pretože voda odvádza teplo z vášho tela približne 25-krát rýchlejšie ako vzduch. Pri behu do studeného vetra sa musíte viac snažiť, takže ak vaše srdce nie je zdravé, jeho zlyhanie môže byť smrteľné. Slabé srdcia vystavené útrapám náhlych záchvatov odhŕňania snehu môžu spôsobiť infarkt. 

Info: Podchladenie môže nastať, keď telesná teplota klesne tak nízko, že je narušená funkcia mozgu a svalov.

zima FreePik

Preventívne opatrenia pri nízkych teplotách

Aklimatizujte svoje srdce na chladné počasie. Cvičte s rozumom a keď ste vonku sledujte, či vám srdce bije pravidelne. Zahrejte sa a ochlaďte, aby ste znížili šok pre kardiovaskulárny systém a naplánujte si tréningy inteligentne. Berte do úvahy smer vetra a účinky ochladzovania. Oblečte sa vo vrstvách s materiálmi, ktoré odvádzajú vlhkosť od pokožky a navrchu sú priedušné a vodeodolné.

zima FreePik

Výživa pre srdce počas zimy

Lekári odporúčajú veľa potravín, ktoré podporujú zdravie srdca. Medzi nimi kraľuje losos, tuniak, vlašské orechy a avokádo, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal. Ovos obsahuje zlúčeniny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi. Vajcia dodávajú vitamín E a cholín. Brokolica poskytuje horčík, ktorý riadi srdcovú frekvenciu.

Témy: Infarkt teplo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok