Merajte si tlak aj v nohách, predídete tým infarktu aj mozgovej príhode

TA3/bd
16.11.2021 09:00

Meranie krvného tlaku sa nemusí nevyhnutne vykonávať iba na ruke. Tlak možno odmerať aj na nohe. V skutočnosti je možné získať presný údaj o krvnom tlaku v ktoromkoľvek bode, kde je tepna uložená blízko povrchu kože.

Merajte si tlak aj v nohách, predídete tým infarktu aj mozgovej príhode
FreePik

Rutinné merania krvného tlaku

Meranie krvného tlaku sa stalo rutinnou súčasťou zdravotníctva. Pre väčšinu ľudí je to samozrejmá súčasť každej ročnej alebo polročnej návštevy lekára. Pre ľudí s vyšším rizikom a vysokým krvným tlakom sú merania ešte bežnejšie a tlak si monitorujú pravidelne doma, aby sa zistilo, či prebiehajúca liečba funguje. Väčšina Slovákov je teda zvyknutá na pohľad na neoprénovú manžetu, v ktorej je obalená paža a pomaly sa pumpuje do nej tlak. Hodnoty krvného tlaku sa v skutočnosti neobmedzujú len na rameno.

Info: Domáce meranie tlaku je jednoduché a zároveň lacné. Prístroj stojí max. do 50 Eur. Niektoré poisťovne ho dokonca preplácajú.

tlak FreePik

Prečo merať tlak v nohách?

Výsledky merania krvného tlaku na nohách vedia poskytnúť oveľa širší prehľad o skutočnom zdraví vašich tepien. Krvný tlak možno merať na ruke, nohe alebo dokonca v chodidle. Dá sa to dosiahnuť pomocou automatizovanej manžety. Porovnanie krvného tlaku v nohe alebo chodidle s krvným tlakom v ruke môže odhaliť problémy s krvným tlakom v periférnom obehu.

tlak FreePik

Podľa odborníkov môžu takéto problémy s obehom zistiť u ľudí, ktorí majú bolestivú chôdzu. Práve ona býva príznakom ochorenia periférnych artérií. Ochorenie sa môže vyvinúť, keď sa v nohách nahromadí plak upchávajúci tepny. Rovnako ako upchaté srdcové tepny, aj ochorenie periférnych artérií výrazne zvyšuje riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Bohužiaľ, smrteľné prípady sa týkajú asi 10 percent ľudí starších ako 55 rokov. Keď sa objavia príznaky, môže byť už neskoro.

tlak FreePik

Práve tu môže prísť vhod rýchle, neinvazívne a bezbolestné meranie krvného tlaku na nohách. Lekár vám najprv zmeria krvný tlak na členkoch a potom ho porovná so štandardným krvným tlakom na paži. Výsledkom je takzvaný index kotníkového tlaku. Krvný tlak v nohách je zvyčajne o 10 až 20 percent vyšší ako krvný tlak v rukách. Nízke indexové číslo naznačuje zúženie tepien alebo blokádu v nohách.

tlak FreePik

Okrem členku je ďalšou alternatívou meranie krvného tlaku na lýtkach. Je to užitočné najmä v situáciách, keď ľudia jednoducho nemajú voľnú ruku, ako napríklad pri určitých typoch operácií u  pacientov s mastektómiou, obetí popálenín, pacientov s traumou a pacientov po amputácii.

Témy: pacient Infarkt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok