Žily v konečníku robia paseku, nečakajte na svrbenie či hrčku, už bude neskoro

TA3/bd
17.12.2021 18:00

Možno o nich veľa nehovoríme, ale je to veľmi častý zdravotný problém. Hemoroidy - opuchnuté žily okolo konečníka – postihujú každého dvadsiateho človeka na svete. Zanechávajú nepríjemné alebo bolestivé hrčky okolo konečníka alebo vtieravé svrbenie a nie je práve slušné škrabať sa „tam“ na verejnosti.

Žily v konečníku robia paseku, nečakajte na svrbenie či hrčku, už bude neskoro
FreePik

Tieto vydutiny sa môžu vytvárať buď pod kožou okolo konečníka (vonkajšie hemoroidy) alebo vo výstelke konečníka (vnútorné hemoroidy). Hemoroidy sú rozšírením žíl v konečníku, ktoré vznikajú zvýšeným tlakom na žily, tie sa prehlbujú alebo zväčšujú. Náchylnejšie na hemoroidy sú tehuľky. Ale aj menšie, každodenné návyky môžu zvýšiť riziko. Stručne povedané, ak sa namáhate, môžete si v dôsledku toho vyrobiť hemoroidy.

WC FreePik

1. Zdvíhate ťažké závažia

Či už je to súčasť vašej práce alebo vašich tréningových cieľov, zdvíhanie ťažkých váh môže prispieť k napätiu v konečníku, ktoré môže viesť k hemoroidom. Nepreťažujte sa, neprepínajte svaly. Vždy, keď zdvíhate väčšiu záťaž, snažte sa samovoľne stlačiť zvierače konečníka. 

2. Absolvujete dlhé cesty 

Aj keď cestujete do vašej vysnívanej destinácie, zvýšený tlak z dlhodobého sedenia a následné hemoroidy vám môžu pokaziť celý pobyt. 

wc FreePik

3. Neliečite si zápchu ani hnačku

Zápcha spôsobuje, že trávite zbytočne dlhý čas na toalete záchode v snahe pretlačiť stolicu. Všetko to násilné „pokúšanie“ sa môže v skutočnosti znamenať už vopred známy výsledok.  Ľudia, ktorí konzumujú menej ako 12 gramov vlákniny denne a menej ako dva litre vody majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vnútorné hemoroidy. Tieto nezdravé stravovacie návyky totiž automaticky prispievajú k zápche.

Možno prekvapenie, ale aj hnačka je spojená s napätím. Ak na túto nepríjemnú stolicu musíte vynaložiť väčšie úsilie, aby ste vyhnali všetku tú tekutú zmes von z tela. Ak je vaša hnačka chronickým problémom, treba vylúčiť príčiny ako je syndróm dráždivého čreva. 

wc FreePik

4. Dlho sedíte na záchode

10 minút a dosť. Toľko by nám mala trvať zdravá stolica. To znamená, že ak visíte na záchode ako útek alebo pre zábavu, „čítanie si na záchode“, spôsobí zdravotný problém. 

5. Zadržiavate stolicu

Ak nutkanie prichádza a odchádza no nie ste práve na pohodlnom mieste pre toaletu, stolicu „odložíte“. Opäť je to zvýšený tlak spojený s namáhaním. Aj keď to nie je vždy možné, malo by byť vo vašom najlepšom záujme použiť WC čo najskôr po prvých pohyboch čriev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok