Krvácanie z konečníka nepodceňujte, do 7 rokov môžete mať rakovinu

TA3/bd
18.11.2021 09:00

Kolonoskopie sa najčastejšie vykonávajú s cieľom skríningu rakoviny hrubého čreva a škodlivých črevných polypov, aj s cieľom nájsť dôvody pre nevysvetliteľné príznaky, ako je rektálne krvácanie.

Krvácanie z konečníka nepodceňujte, do 7 rokov môžete mať rakovinu
FreePik

Ďalšie príznaky, ktoré by mohla kolonoskopia vyšetriť sú pretrvávajúca hnačka a zápcha, anémia z nedostatku železa, bolesť brucha a abnormálne rádiologické výsledky. 

Črevné polypy a nádory

Lekári nielen detekujú polypy počas kolonoskopického vyšetrenie, ale ich aj odstraňujú. Čím väčší je polyp, tým je pravdepodobnejšie, že bude predstavovať problém. Veľké polypy môžu vyžadovať samostatný chirurgický zákrok.

WC FreePik

Črevné polypy a kolorektálny karcinóm idú ruka v ruke. Prevažná väčšina polypov, ktoré sú výrastkami normálneho tkaniva hrubého čreva, sú neškodné a nevyvinie sa z nich nič nebezpečné. Ale malá časť z nich sa môže zmeniť na zhubné nádory, ak nie sú odstránené. 

Polypy, ktoré majú potenciál stať sa rakovinou nazývame adenómy. Asi 5 percent všetkých adenómov prechádza do rakoviny, čo im trvá približne 7 až 10 rokov. Preto je také dôležité polyp nájsť a odstrániť čo najskôr.

WC FreePik

Vnútorné hemoroidy

Hemoroidy sú zhluky krvných ciev okolo konečníka. Ak opuchnú a zapália sa, môžu spôsobiť bolesť, krvácanie a svrbenie. Poznáme aj vnútorné hemoroidy, ktoré sa môžu vyvinúť vo vnútri konečníka a vyžadujú hlbšie vyšetrenie na zistenie ich prítomnosti. Vo všeobecnosti potrebujete práve kolonoskopiu, aby ste ich videli. Niektoré hemoroidy nespôsobujú žiadne príznaky a tie mierne sa dajú liečiť voľnopredajnými krémami a prípravkami. 

Divertikulóza a divertikulitída

Stav nazývaný divertikulóza je ďalším bežným dôvodom krvi v stolici. Zvyčajne je výsledkom procesu starnutia nášho tela. Je to oslabenie steny hrubého čreva. Namiesto toho, aby pracovala ako normálna štruktúra akejsi trubice, vzniknú v nej malý výčnelok,, kde sa môže zaseknúť stolica a spôsobiť infekcie. Ak sa infikuje, hovoríme o divertikulitíde. Asi 15 percent ľudí, ktorí majú divertikulózu, skončia s krvácaním. Zabrániť krvácaniu z toho dôvodu môžete pridaním vlákniny do stravy alebo užívaním podporných liekov.

WC FreePik

Črevný zápal

Existuje niekoľko ochorení, ktoré môžu spôsobiť zápal hrubého čreva. Zápal sa dá ľahko zistiť počas kolonoskopie, odporúča sa aj testovanie ako napr. biopsia na určenie jeho príčiny. Na kolonoskopii vyzerá zapálené hrubé črevo a konečník červené a zrnité. Samotný kolonoskop však môže oblasť ešte viac podráždiť, takže kolonoskopia sa musí v takýchto situáciách vykonávať veľmi opatrne.

Zápal hrubého čreva býva znakom aj chronického zápalového ochorenia čriev. Dôvodom je ulcerózna kolitída, ktorá zahŕňa chronický zápal a vredy a Crohnova choroba, ktorá môže spôsobiť zápal v hrubom aj tenkom čreve a iných častiach tráviaceho traktu. Oba tieto stavy zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva.

zelenina FreePik

Zdravé hrubé črevo

Miera detekcie nebezpečných ochorení je vďaka kolonoskopii vysoká, čo znamená, že je účinným nástrojom na identifikáciu a liečbu potenciálne nebezpečných polypov hrubého čreva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok