Bolestivé kŕče v konečníku, čo sa deje s vašimi svalmi a ako to rozchodiť?

TA3/bd
22.11.2021 18:00

Predstavte si, že v jeden moment len sedíte za stolom alebo spokojne pozeráte televíziu a zrazu vás prikvačí intenzívna bolesť v konečníku. Zanechá vás na pár minút v agónii a tak rýchlo, ako prišla, zase odíde. To, čo ste možno práve zažili, bol typ silnej rektálnej bolesti.

Bolestivé kŕče v konečníku, čo sa deje s vašimi svalmi a ako to rozchodiť?
FreePik

Stáva sa to vtedy, keď sa hladké svalstvo v análnom kanáli mimovoľne stiahne. Nie je to bežné, postihuje len 5 až 10 percent populácie, navyše, človek s týmto stavom ani nepôjde lekárovi. Môže to byť z rozpakov alebo preto, že sa mu príhoda nestáva tak často. Každá epizóda tejto rektálnej bolesti trvá od niekoľkých sekúnd do niekoľkých minút a je pomerne zriedkavá, u väčšiny pacientov sa vyskytuje párkrát za rok. 

Čo to spôsobuje?

Odborníci vo všeobecnosti vedia, kto pociťuje tento druh bolestivého análneho sťahu, vedia v akom veku a u koho častejšie. Zatiaľ ale nie je jasné, prečo sa to deje. Existuje niekoľko hypotetických spúšťačov, ale neexistuje jediný skutočný. Medzi ne patria:

  • Stres alebo úzkosť
  • Zápcha
  • Sex
  • Menštruácia

wc FreePik

Ako nájsť úľavu

Čo sa týka pomoci, je potrebné mať na pamäti jednu vec, bolesť je chvíľková a odíde. Ak sa vyskytuje zriedkavo, nie je potrebná žiadna špecifická liečba. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť na zmiernenie bolesti:

  • Namočte análnu oblasť do teplej vody aspoň na 10 minút. Ak nemáte vaňu, stačí aj lavór.
  • Pridanie epsomskej soli do kúpeľa môže byť veľmi prospešné, tieto soli sú bohaté na minerály, ako je horčík, ktorý má relaxačné vlastnosti.
  • Ak sú na vine pohyby čriev (alebo ich nedostatok), skúste zápchu liečiť konzumáciou väčšieho množstva vlákniny, pitím väčšieho množstva vody a každodenným cvičením.
  • Ak je vinníkom stres, robte cvičenia na hlboké dýchanie alebo iné metódy na odbúravanie stresu.
  • Je úplne normálne hanbiť sa hovoriť o análnej bolesti v ordinácii lekára – nie je to práve pohodlná téma na diskusiu. Ale je to dôležité. Nemusíte trpieť v tichosti.

kupel FreePik

Kedy navštíviť lekára

Ak sa vám kŕče vyskytujú často (každých niekoľko dní alebo týždenne) a narúšajú kvalitu vášho života, možno by ste si mali dohodnúť stretnutie so svojím lekárom. Na stanovenie diagnózy je potrebných veľa krokov. Je nutné vylúčiť iné potenciálne príčiny análnej bolesti, ako sú análne trhliny alebo hemoroidy. Na vylúčenie zápalovej poruchy panvy je potrebné vyšetrenie panvy a budete potrebovať aj kolonoskopiu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok