Incheba považuje postup Národného kultúrneho a kongresového centra za šitý na mieru pre jedného uchádzača

TA3 TASR
16.12.2021 14:42

Spoločnosť Incheba považuje postup iniciátora vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave - občianskeho združenia NKKC a jeho pracovnej skupiny za netransparentný, neobjektívny a šitý na mieru pre jedného uchádzača.

Incheba považuje postup Národného kultúrneho a kongresového centra za šitý na mieru pre jedného uchádzača
TASR/Dano Veselský

Uviedol to výkonný riaditeľ Incheby Alexander Rozin ml. OZ Národného kultúrneho a kongresového centra v stredu zverejnilo štúdiu realizovateľnosti projektu, v ktorej označilo lokalitu na Trnavskom mýte ako najvhodnejšiu pre vznik takéhoto centra. "Od začiatku sme mali pocit, že náš projekt je vo výberovom konaní len do počtu. To, že sme sa výsledok dozvedeli z médií, a nie od OZ NKKC, považujeme už len za vrchol celého procesu vyvolávajúceho pochybnosti," spresnil Rozin ml.

Incheba a jej zámer na vybudovanie kultúrno-kongresového centra patrili medzi tri vo finálne posudzované developerské projekty (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti). Podľa pracovnej skupiny OZ NKKC sa však projekt Nový Istropolis od spoločnosti Immocap javí ako najvhodnejší a najmenej rizikový na vznik takéhoto centra.

Posudzovanie výberu lokality a partnera pre výstavbu NKKC však podľa Incheby nemalo jasne definované a transparentné kritériá. "O ich zverejnenie sme opakovanie žiadali OZ NKKC, ako aj Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií, avšak neúspešne," podotkol Rozin ml. Rozhodovanie o desiatkach miliónov eur zo štátnej kasy je podľa výkonného riaditeľa v rukách občianskeho združenia, čo principiálne považuje za problém.

Kritizuje tiež, že opakovane zástupcov OZ NKKC pozývali na verejnú prezentáciu svojho zámeru, avšak na stretnutie si za rok a pol nenašli čas. "To určite nesvedčí o úprimnom záujme projekt Incheby spoznať," poznamenal. Štúdia sa podľa neho absolútne nevenovala kritériám bezpečnosti a výstavných priestorov. Za zásadné považuje hodnotenie a odporúčanie ÚHP, že štúdiu by mal pripraviť štát.  

"Za ideálny by sme považovali postup, ktorý definuje aj ÚHP, a to definovať vlastné kritériá, vyhlásiť verejnú súťaž, následne vyhodnotiť všetky lokality a preskúmať optimálnu mieru financovania zo strany štátu," uviedol Rozin ml. Zároveň parafrázoval konštatovanie ÚHP, že štúdia ekonomicky zhodnotila len jednu lokalitu a nie je možné posúdiť, či uvedený projekt je najlepšia hodnota za peniaze.

Postup OZ NKKC kritizuje aj developer J&T Real Estate, ktorý považuje celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu NKKC za netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

OZ NKKC na kritiku reagovalo, že všetky tri finálne hodnotené projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť na kultúrnej a kongresovej mape Európy. "Pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy a definovala projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte NKKC v Bratislave," uviedlo združenie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok