Ak Národné kultúrne a kongresové centrum bude, tak výber bude robiť štát cez súťaž, hovorí Matovič

TA3 TASR
15.12.2021 23:23

Ak raz nejaké Národné kultúrne a kongresové centrum v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len "nešuchne". Na sociálnej sieti to napísal minister financií Igor Matovič.

Rokovanie koaličnej rady
TA3 / David Duducz

Reagoval tak na občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum, iniciátora vzniku centra, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu, ohodnotenú Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií. 

Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu "strčiť". "Výber z 13 lokalít majú robiť ľudia priamo previazaní na jeden z projektov? To akože fakt sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil minister.

OZ NKKC, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy. "Definovali sme projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte NKKC v Bratislave," uviedlo združenie.

Matovič pritom tvrdí, že výber robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u bývalého premiéra Petra Pellegriniho (súčasného nezaradeného poslanca parlamentu a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD) vylobovali 60 miliónov eur na ich projekt kongresového centra v Istropolise.

Štúdiu malo OZ za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre NKKC najvýhodnejšie.

Spracovanú a ohodnotenú štúdiu zverejní združenie na svojom webe. Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom NKKC 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty.

Jeden z finálnych uchádzačov, developer J&T Real Estate s projektom Nové Lido, vníma celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu NKKC ako netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

OZ NKKC to odmieta a tvrdí, že všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť, avšak pracovná skupina ich posudzovala z viacerých kritérií a pri rozhodovaní prihliadala na najmenej rizikový projekt. Podľa združenia zároveň nič nie je jasné, pretože sa s nikým ešte nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok