Vplyv vápnika na pečeň je významný. Zabráňte jeho nedostatku v krvi

TA3/bd
12.12.2021 14:00

Vápnik je najrozšírenejším minerálom v tele. Hoci ho kosti obsahujú až 99 percent, zvyšné 1 percento je v krvi na podporu životne dôležitých fyziologických funkcií.

Vplyv vápnika na pečeň je významný. Zabráňte jeho nedostatku v krvi
FreePik

Okrem toho, že udržuje silné kosti a zuby, hrá vápnik dôležitú úlohu pri prenose nervových signálov, svalovej kontrakcii, rozšírení a zúžení krvných ciev, regulácii srdcového tepu a sekrécii hormónov. A práve ochorenie pečene môže hladinu vápnika ovplyvniť. Pretože vápnik narúša vstrebávanie železa, ktoré sa môže hromadiť v pečeni, nepriamo tým ovplyvňuje pečeň.

Preťaženia železom

Preťaženie železom, v medicíne známe ako hemochromatóza, nastáva vtedy, keď sa železo hromadí v orgánoch, najčastejšie v pečeni. Hemochromatóza môže postihnúť aj srdce a pankreas. Medzi príznaky patrí únava, nedostatok energie a bolesti brucha. Ak sa nelieči, môže spôsobiť zväčšenie pečene, hromadenie zjazveného tkaniva známe ako cirhóza a ochorenie pečene. 

vapnik FreePik

Pri pravidelnom príjme vápnika je to nepravdepodobné, ten totiž znižuje vstrebávanie železa. Z tohto dôvodu lekári zvyčajne odporúčajú užívať doplnky železa buď dve hodiny pred alebo dve po užití doplnkov vápnika. Pre niekoho s rizikom hemochromatózy, ako sú ľudia s genetickou predispozíciou, môže byť účinok vápnika na absorpciu železa pre pečeň prospešný.

Pečeň produkuje hlavný plazmatický proteín v krvi známy ako albumín. Albumín sa viaže na vodu a katióny, ako je vápnik, aby reguloval osmotický tlak v krvi. Chorá pečeň nedokáže produkovať dostatok albumínu, čo ovplyvňuje tlak v cievnom systéme a umožňuje únik tekutiny z ciev. Navyše, keď hladiny albumínu klesnú, v krvnom obehu môže zostať menej vápnika, čo vedie k stavu známemu ako hypokalciémia.

vapnik FreePik

Hypokalciémia

Hypokalciémia nastáva, keď množstvo vápnika v krvi klesne pod 8,2 miligramov na deciliter. Najčastejšie je to spôsobené poruchou prištítnej žľazy, ktorá produkuje parathormón nevyhnutný na reguláciu hladín vápnika v krvi. Hypokalciémia spôsobuje symptómy od mierneho opakujúceho sa chvenia známeho ako tetánia až po vážne stavy, ako sú záchvaty, demencia, nízky krvný tlak a kongestívne srdcové zlyhanie.

vapnik FreePik

Aby ste sa vyhli nízkym hladinám vápnika v krvi spôsobeným ochorením pečene, je dôležité udržiavať pečeň zdravú. Približne 75 percent krvi vstupujúcej do pečene prúdi cez hlavnú žilu nesúcu krv z tenkého čreva, žalúdka, pankreasu a sleziny. Hoci táto krv obsahuje všetky živiny práve absorbované cez tenké črevo, obsahuje aj všetky toxíny, ktoré ste požili. 

Lieky na predpis, voľne predajné lieky či alkohol, to všetko prúdi aj do pečene. Ako prvý orgán, ktorý sa stretne s týmito toxínmi, utrpí väčšinu poškodenia. Aby ste si udržali zdravú pečeň a hladinu vápnika v krvi, vyhnite sa nadmernému užívaniu liekov a alkoholu, aj v tejto kombinácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok