Chronická dehydratácia nám zvyšuje cholesterol: Pite bez ohľadu na smäd

TA3/bd
27.7.2021 09:00

Častá konzumácia vody je pre vaše prežitie nevyhnutná. Aj preto, že skoro 70 percent vášho tela tvorí tekutina. Nízky príjem vody vedie rýchlo k dehydratácii, ktorá spôsobuje rozvoj rôznych zdravotných problémov.

Chronická dehydratácia nám zvyšuje cholesterol: Pite bez ohľadu na smäd
Pexels

V reakcii na dehydratáciu vaše telo zvyšuje produkciu cholesterolu, aby udržiavalo bunkové membrány vlhké a poddajné, čo umožňuje tkanivám efektívnym spôsobom vymieňať živiny za odpad. Nízka spotreba vody tiež znižuje objem a prietok krvi, čo môže zvýšiť riziko hromadenia cholesterolu vo vašich tepnách.

voda Pexels

Nízky príjem vody

Čo je zdravá úroveň dennej hydratácie? Často sa odporúča dva litre vody denne rozdelených do osem pohárov rovnomerne rozdelených po celý deň. Samozrejme, vaše individuálne potreby sa budú líšiť a budú závisieť od vašej výšky, hmotnosti, rýchlosti metabolizmu, úrovne aktivity aj teploty prostredia, v ktorom sa nachádzate. Je potrebné si uvedomiť, že reakcia na smäd sa zvyčajne neobjavuje, kým nie ste mierne dehydratovaní. Najlepšou stratégiou je preto piť aj bez ohľadu na smäd.


krv cholesterol Pexels

Príznaky dehydratácie

Príznaky dehydratácie sa môžu vyskytnúť rýchlo a prekvapivo. Počiatočnými príznakmi sú sucho v ústach a na perách, mierny smäd, únava, znížený výdaj moču, bolesti hlavy a závraty. Medzi závažné príznaky patrí ťažký smäd, zmätenosť, kŕče, úplný nedostatok potu a moču, vpadnuté oči, nízky krvný tlak, rýchly tlkot srdca a rýchle dýchanie. Menej známym účinkom dehydratácie je spomínaná zmena spôsobu, akým vaše telo spravuje cholesterol.

Ukladanie cholesterolu

Chronická dehydratácia môže podstatne zvýšiť hladiny cholesterolu v krvnom obehu. Vaše telo ho produkuje viac a ukladá do bunkových membrán, aby si udržali pružnosť a zabránilo sa ďalšej strate vody. 

Info plus: Dehydratácia dokonca počas hladovania zvyšuje celkovú hladinu cholesterolu vrátane HDL, LDL a apolipoproteínov A-1 a B.

krv cholesterol Pexels

Nízky objem krvi

Dehydratácia zmenšuje objem krvi, čo ovplyvňuje arteriálny tlak a prietok krvi. Ak sa z dôvodu dehydratácie uvoľní do krvi viac cholesterolu, má vyššiu šancu usadzovať sa na artériových stenách kvôli zníženému prietoku. Nahromadený cholesterol môže nakoniec stvrdnúť na plak, čo vedie k ateroskleróze a zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Témy: Cholesterol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok