ROZHOVOR: Mnohí rodičia sa dočkali, deťom v školách pomôžu zdravotníci. Žitňanská vyvracia hejty

TA3/mm
13.12.2021 13:52

Zdravotníci na školách budú realitou. Pred pár dňami prijatá novela školského zákona to umožňuje od polovice januára. Samozrejme ako každá aktivita v spoločnosti, aj táto zmena si našla zástancov i odporcov. „Tu nejde o poskytovanie prvej pomoc, ale o pomoc pri dlhodobých stavoch,“ vysvetľuje autorka zmeny, poslankyňa Jana Žitňanská.

žiak, školák, učiteľka, učiteľ, 1140x
TASR/Pavel Neubauer

Parlament v druhom čítaní schválil váš návrh zákona, vďaka ktorému sa rodičmi roky požadovaná prítomnosť zdravotníka na školách stane konečne realitou. Ste spokojná, že ste túto aktivitu dotiahli do konca?

Keďže sa na mňa už dlhodobo obracali rodičia detí so zdravotným postihnutím alebo chronickým ochorením, bola pre mňa jasná objednávka na vytvorenie právnej možnosti zamestnať v školách zdravotníka. A keďže tento problém rezonuje, už minimálne odkedy som v politike, čiže posledných 8 rokov, snažila som sa túto zmenu spolu s ďalšími kolegami presadiť. Takže áno, po všetkom spoločnom úsilí som spokojná a vďačná, že sa to podarilo.

Zavedenie zdravotníkov na školách má byť prínosom nielen pre deti so zdravotným znevýhodnením, ktorým bude napríklad potrebné podať inzulín, prípadne lieky, ktoré potrebujú, ale bude nápomocný aj pri náhlych úrazoch a stavoch, ako aj pri predchádzaní obezity, toxikománie a sebapoškodzovania, pretože aj táto pandémia zhoršila psychický zdravotný stav detí. Čo všetko bude v spomenutých prípadoch náplňou ich práce?

Náplň práce sa bude líšiť najmä podľa toho, kto bude na túto pozíciu prijatý. Zo zákona to bude môcť byť lekár, sestra, verejný zdravotník či záchranár. Každý z nich má pritom po splnení zákonom stanovených kvalifikačných predpokladov zákonom daný presný okruh kompetencií, ktorý nebude môcť pri výkone pozície zdravotníka na škole prekročiť. Druhým určovateľom jeho náplne bude predpis toho, aké úkony bude potrebné dieťaťu so zdravotným znevýhodnením alebo chronickým ochorením vzhľadom na jeho stav poskytnúť. Tento predpis bude dávať na tlačive všeobecný lekár dieťaťa na žiadosť rodiča. Zároveň prirodzene zdravotník nesmie vykonávať úkony, na ktoré nemá predchádzajúci písomný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa. A pokiaľ ide o konkrétne úkony, primárne je to tak, ako ste spomenuli podanie liekov deťom, ktoré to majú indikované od lekára, pomoc dieťaťu pri zhoršení zdravotného stavu, ale taktiež bude spolupracovať s učiteľmi pri osvete zdravého životného štýlu.

V zdôvodnení potreby zdravotníkov v školách píšete, že učitelia na takéto úkony, aké budú v kompetencii zdravotníka, nemajú dostatočné zručnosti a ak by ich aj mali, tak sa často báli prevziať zodpovednosť.

Áno, nie každý si trúfne manipulovať s ihlou alebo si zoberie na zodpovednosť presné dávkovanie liekov či porcií špeciálnej stravy. A samozrejme, práve právna zodpovednosť bol v týchto prípadoch najväčší problém, lebo doposiaľ nebolo legislatívne umožnené, aby napríklad niekto iný ako rodič podal v škole dieťaťu liek. Práve preto mnohí rodičia museli úplne odísť zo zamestnania a doslova sedieť počas vyučovania v škole, aby dieťaťu poskytli potrebnú pomoc.

Nebojíte sa, že ich práca skĺzne na asistenciu pri zvládaní Covid-19?

Nie, deti, ktoré majú ochorenie Covid-19, musia byť v karanténe, resp. sa musia liečiť doma. A hoci nie je vylúčené, že bude zdravotník privolaný aj k dieťaťu, ktoré má určité symptómy, aby situáciu dokázal zhodnotiť, alebo bude pomáhať deťom zvládať zdravotné problémy po prekonaní ochorenia Covid-19, táto nová pozícia je primárne určená pre tie deti, ktoré môžu byť v kolektíve a majú určité zdravotné znevýhodnenie, napríklad chronické ochorenie.

Zdravotníkom bude môcť byť lekár, zdravotná sestra, verejný zdravotník alebo zdravotnícky záchranár, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady. Zároveň bude zdravotník v škole môcť vykonávať iba tie úkony, na ktoré je oprávnený v rámci svojej kvalifikácie podľa platných predpisov. V čase, kedy máme nedostatok zdravotníkov v nemocniciach i v ambulanciách a aj pre platové či pracovné pomery mnohí z nich odchádzajú pracovať do zahraničia, sa môže ešte časť z nich presunúť do škôl, kde je menej hektická práca. Nebojíte sa, že vám nemocnice, respektíve ich zriaďovatelia, budú toto vyčítať?

Nemyslím si, že by umožnenie vytvorenia pozície zdravotníka v školách spôsobilo nejakú apokalypsu v nemocniciach. Faktom je, že kto chce odísť z nemocnice a chce zároveň zostať pracovať v zdravotníctve, sa presne ako hovoríte presunie do zahraničia. A ak si už máme vybrať, či má ísť sestra do zahraničia, alebo sa bude starať o deti na školách, vždy je pre nás lepšie, ak sa rozhodne pre tú druhú možnosť. Rovnako tak môžeme využiť aj pracovnú silu sestier, ktoré sa napríklad chcú vrátiť po materskej dovolenke alebo sú blízko veku odchodu do dôchodku a plné nasadenie v nemocniciach by nezvládali. A namiesto hľadania práce v inom sektore, v ktorom by dokázali zladiť svoje potreby s pracovnými požiadavkami, zostanú v zdravotníctve a pomôžu deťom so zdravotným znevýhodnením alebo chronickými chorobami, sa plnohodnotne zapojiť do vzdelávacieho procesu.

Na zdravotnú starostlivosť sa bude vyžadovať informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa či žiaka alebo zástupcu zariadenia - viete si toto predstaviť v praxi? Nedôjde k nejasným situáciám, kedy zdravotník nebude vedieť, čo z byrokratického hľadiska vôbec môže robiť?

Informovaný súhlas je upravený rovnako, ako nájdete aj pri poskytovaní iných zdravotných úkonov a rodičia tak majú s ním už svoje skúsenosti. Pri deťoch, ktoré majú zdravotné znevýhodnenie alebo chronické ochorenie, sú liečba a potrebné úkony ako napríklad aplikácia inzulínu, dané dlhodobým nepriaznivý stavom a ako také budú aj predpisované všeobecným lekárom dieťaťa prostredníctvom presného tlačiva upraveného vo vyhláške a potvrdené informovaným súhlasom rodiča. Tu teda žiadne nejasnosti nemajú ako nastať. Rovnako pri náhlom stave dieťaťa už dnes v dobe moderných technológií nie je taký problém rýchlo rodiča kontaktovať.

Čo ak sa nenájdu zdravotníci do škôl, ktoré si pozíciu zdravotníka zriadia?

Takáto situácia by ma veľmi mrzela, pretože táto možnosť pozície zdravotníka na školách bola vytvorená najmä ako dôsledok výziev rodičov a teda už dlhodobo opakovaného dopytu. Právnou úpravou sme preto vyšli v ústrety deťom a žiakom, ktorí sú inak nútení zostať sa učiť doma, alebo s nimi musí byť v škole po celý deň rodič, respektíve musí v pravidelných intervaloch dochádzať. Sme však momentálne iba na začiatku, vznik tejto pozície sme umožnili a verím, že záujem bude.

Stretol som sa so skeptickým názorom, že ide o politický marketing a že bežný učiteľ, telocvikár, učiteľ biológie vie poskytnúť prvú pomoc a základné ošetrenie. Učitelia pravidelne prechádzajú bezpečnostnými školeniami. Na školách sú určení zamestnanci, ktorí sú zodpovední za zdravotnú pomoc, za prevenciu. Ak sa stane niečo závažné, tak či tak sa musí volať sanitka alebo si po dieťa príde rodič, prípadne dá súhlas na jeho odvedenie k lekárovi. A tým pádom je pozícia zdravotníka zbytočná.

Samozrejme, prvú pomoc sme povinní poskytnúť všetci a je iba výhodou, že sa v budove nachádza niekto, kto je na ňu aj školený. Avšak tu nejde o prvú pomoc. Ide o dlhodobé stavy, kedy dieťa nepotrebuje poskytnutie úkonov prvej pomoci, ale naopak napríklad aplikovať liečivo, odmerať dávky jedla či prispôsobiť dávky liekov konkrétnemu stavu. A doposiaľ nebol na školách nikto, kto by bol oprávnený tak pravidelne robiť. A ak aj bola učiteľka ochotná liek podať, otázka právnej zodpovednosti bola často pre ňu odstrašujúca. Zároveň nie je reálne predstaviteľné, že by sa pre každú aplikáciu inzulínu volala do školy sanitka. Jedinou možnosťou tak bol práve rodič, ktorý sa však často preto musel vzdať zamestnania. Podľa novej úpravy budú presne určené podmienky kto, s akou kvalifikáciou a najmä akou právnou zodpovednosťou a za akých podmienok môže uvedené úkony vykonať. Zároveň je jasné, že pokiaľ by sa stal vážny úraz, bude privolaná sanitka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok