Učitelia sú v štrajkovej pohotovosti. Nechceme byť rukojemníkmi sporu v koalícii, hovorí Ondek

TA3
9.12.2021 21:04

Učitelia vstúpili do štrajkovej pohotovosti a za svoje požiadavky sú ochotní v januári aj demonštrovať. Žiadajú zvyšovanie platov tak, ako im to dnešné vládne strany sľubovali pred voľbami. Malo ísť až o desiatky percent ročne. Aká je realita? Zmení sa návrh ministerstva na novelizáciu zákona o vysokých školách?

td_screen_7.jpg
TA3

Školskí odborári pred pár dňami vstúpili do štrajkovej pohotovosti a otvorene hovoria, že sú pripravení vyjsť do ulíc. Sú totiž sklamaní, že vláda ani po dvoch rokoch nenapĺňa svoje sľuby v súvislosti so zvyšovaním platov v školstve.

Predvolebným sľubom viacerých politických strán bolo každoročné 10 percentné navýšenie učiteľských platov, či motivujúce zvýšenie platov začínajúcich pedagógov. Za dva roky vládnutia sa však nič nestalo. Ministerstvo školstva deklaruje, že má záujem platy učiteľom zvýšiť. Z rozpočtu ani na tento rok však zatiaľ na to peniaze rezort nedostal.

Vláda prišla s ponukou pre štátnych a verejných zamestnancov, teda aj učiteľov, na vyplatenie jednorazovej odmeny v sume 350 eur a od 1. júla zvýšenie platov o tri percentá. odborárom sa to však zdá málo. Odborári sú zatiaľ len v štrajkovej pohotovosti. Ak však ich pohár trpezlivosti pretečie, situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť a po otvorení škôl sú pripravení na ostré štrajky.

V minulosti odborári cítili väčšiu podporu

"Je tu spor medzi politickou stranou OĽANO a SaS a my (učitelia) nechceme byť rukojemníkmi," povedal Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy. Šéf odborárov konštatoval, že v minulosti ich podporovali aj vládni politici, v súčasnosti podporu nevidí ani v strane SaS, ktorá má pod sebou ministerstvo školstva. 

Ondek tvrdil, že pri rokovaniach s ministrom financií Igorom Matovičom dostali odborári podmienku, že majú presvedčiť stranu SaS o prijatí dlhovej a daňovej brzdy. "My to ovplyvniť nemôžeme, boli sme zaskočení," povedal prekvapene šéf odborárov. 

Ľudovít Paulis, štátny tajomník ministerstva školstva vyhlásil, že ministerstvo školstva je za to, aby pedagógovia mali adekvátne ohodnotenie. "Za toto my bojujeme, o toto sa snažíme a sľuby sa majú plniť," povedal tajomník. Podľa neho sa vláda musí postaviť za školstvo. Paulis potvrdil, že prebiehajú rokovania medzi ministerstvom financií a rezortom školstva.

Jozef Habánik (Smer-SD), poslanec NR SR a rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka podporuje myšlienku zvyšovania platov pre učiteľov. Valorizácia je podľa neho potrebná. 

Ondek nie je spokojný s ponukou

"Ponuka je 350 eur jednorazovo každému zamestnancovi v štátnej a verejnej správe za podmienok, ktoré budú zadefinované v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ale tieto peniaze chcú rozdeliť na dve čiastky. Peniaze by mali nájsť v podielových daniach, teda ide o dane fyzických osôb, ktorými disponujú mestá a obce. Keďže je koniec roka, tak mestá a obce majú rozpočty vyčerpané, nový rozpočet ešte schválený nie je, čiže budú čakať na naplnenie kasy. 350 eur je suma vyčíslená ešte zo štátneho rozpočtu z roku 2021. Ja nie som spokojný s jednorazovou odmenou," kritizoval Ondek.

Odborári sú v štrajkovej pohotovosti

Habánik konštatoval, že nominálny rozpočet pre budúci rok je nižší pre školy. "Ak by sme započítali zdroje z plánu obnovy, tak by sme sa mohli dostať na úroveň roka 2021." Habánik dodal, že nevidí priestor na zvyšovanie platov v rámci súčasného návrhu rozpočtu. "Zamestnanci v školstve sa v pandemickom roku uskromnili, ale už by to tak nemalo byť naďalej," myslí si Habánik. 

Ondek odhadom vyčíslil sumu na zvýšenie platov učiteľov o 10 percent na 500-miliónov eur. Odborár povedal, že pri kolektívnom vyjednávaní je 13 signatárov. Uviedol, že viaceré odborové zväzy štátnych zamestnancov sú v štrajkovej pohotovosti, konkretizovať nechcel. O prípadnom štrajku budú informovať verejnosť, ak sa uskutoční, tak ubezpečil, že bude vykonaný legálnou cestou.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok