Od budúceho roka bude môcť na školách pôsobiť zdravotník. Parlament schválil návrh Žitňanskej

TA3 TASR
10.12.2021 19:58

Parlament v piatok v druhom čítaní schválil návrh zákona z dielne poslankyne Jany Žitňanskej, vďaka ktorému sa rodičmi roky požadovaná prítomnosť zdravotníka na školách stane konečne realitou. Návrh zákona predložila spolu s parlamentnými kolegyňami Janou Bittó Cigánikovou a Máriou Šofranko.

Od budúceho roka bude môcť na školách pôsobiť zdravotník. Parlament schválil návrh Žitňanskej
TASR / Martin Baumann

"Dlhodobo som sa stretávala so žiadosťami rodičov detí so zdravotným znevýhodnením alebo chronickým ochorením na to, aby niekto kompetentný bol schopný ich deťom počas školského vyučovania poskytnúť potrebnú zdravotnú pomoc napríklad pri dávkovaní liekov či aplikácií inzulínu. Učitelia totiž na takéto úkony nemajú dostatočné zručnosti a ak by ich aj mali, tak sa často báli prevziať zodpovednosť. A vzhľadom na to, že detí s rôznymi ochoreniami je čoraz viac, koncept školského zdravotníka bol nevyhnutný,” hovorí iniciátorka zákona Jana Žitňanská.

Školský zdravotník bude môcť podľa schváleného zákona pôsobiť v materských a základných školách vrátane tých pre deti so zdravotným znevýhodnením a bude zamestnancom danej školy, ktorá tým za jeho činnosť preberie aj právnu zodpovednosť.

Kto môže byť zdravotníkom?

Zdravotníkom bude môcť byť lekár, zdravotná sestra, verejný zdravotník alebo zdravotnícky záchranár, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady a zdravotnú starostlivosť dieťaťu bude poskytovať výlučne na základe predchádzajúceho písomného súhlasu rodiča s tým, že potrebu podávania liekov alebo iných úkonov bude na žiadosť rodiča písomne predpisovať všeobecný lekár dieťaťa. Zároveň bude zdravotník v škole môcť vykonávať iba tie úkony, na ktoré je oprávnený v rámci svojej kvalifikácie podľa platných predpisov. 

"Zavedenie zdravotníkov na školách bude veľkým prínosom nielen pre deti so zdravotným znevýhodnením, ktorým bude napríklad potrebné podať inzulín, prípadne lieky, ktoré potrebujú, ale bude nápomocný aj pri náhlych úrazoch a stavoch, ako aj pri predchádzaní obezity, toxikománie a sebapoškodzovania, pretože aj táto pandémia zhoršila psychický zdravotný stav detí,” dodáva poslankyňa. Zákon po podpise hlavy štátu nadobudne účinnosť 15. januára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok