Zadržaná tekutina alebo brušný tuk, ako ich rozoznať a čo je pre telo horšie?

TA3/bd
9.12.2021 09:00

Ascites a brušný tuk sú dva odlišné stavy, ktoré môžu spôsobiť zväčšenie brucha. Ascites bežne naznačuje prítomnosť závažného ochorenia pečene, môže byť tiež dôsledkom mnohých iných závažných zdravotných stavov. Nadmerný brušný tuk zvyšuje riziko porúch ako je cukrovka, vysoký krvný tlak a určité formy rakoviny.

Zadržaná tekutina alebo brušný tuk, ako ich rozoznať a čo je pre telo horšie?
FreePik

Nadbytok tekutín

Ascites je termín, ktorý sa používa na opis nahromadenia prebytočnej tekutiny vo vašej peritoneálnej dutine, ktorá lemuje vaše brucho a brušné orgány. Ak máte závažné ochorenie pečene, ako je hepatitída alebo cirhóza, ascites sa vyvíja z kombinácie nízkych hladín pečeňového proteínu nazývaného albumín a abnormálne vysokého tlaku v krvných cievach, ktoré zásobujú vašu pečeň. Ďalšie potenciálne príčiny ascitu zahŕňajú kongestívne zlyhanie srdca, zápal pankreasu, zápal srdcového vaku, komplikácie dialýzy obličiek a rakovinu pankreasu, hrubého čreva alebo vaječníkov.

brucho FreePik

Brušný tuk

Brušný tuk sa vyskytuje v dvoch variantoch. Podkožný tuk, ktorý cítite, keď sa chytíte za brucho, leží medzi vašou kožou a brušnou stenou. Viscerálny tuk priamo obklopuje vaše brušné orgány. Tretí typ tuku, nazývaný retroperitoneálny tuk, sa nachádza za vašou brušnou dutinou a je zvyčajne klasifikovaný ako podtyp viscerálneho tuku. K zvýšenej prítomnosti brušného tuku môžu prispievať vek aj genetické faktory. Najmä u mužov je však významnejším faktorom zlý životný štýl a fyzická nečinnosť.

tuk FreePik

Symptómy ascitu

Z menšieho ascitu nevznikne veľké brucho. Keď sa však nahromadí viac tekutiny, môžete zaznamenať významné zväčšenie. Ak máte extrémny prípad ascitu, cítite aj zvýšenie brušného tlaku. Ten má za následok akútnu bolesť brucha. Ak ascites tlačí vašu bránicu nahor, výsledkom je dýchavičnosť.

Účinky brušného tuku

Brušný tuk nie je inertná látka. Je skôr biologicky aktívny a produkuje hormóny, ktoré môžu narušiť signály hladu a zmeniť vaše prirodzené reakcie na inzulín, ktorý spracováva glukózu. Viscerálny brušný tuk tiež produkuje látky nazývané cytokíny, ktoré môžu spustiť chronický zápal na nízkej úrovni a odolnosť voči normálnym účinkom inzulínu. Viscerálny tuk tiež uvoľňuje látku nazývanú voľná mastná kyselina, ktorá znižuje hladinu prospešného cholesterolu, zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu a prispieva k inzulínovej rezistencii.

tuk FreePik

Zlepšenie stavu

Účinky ascitu môžete znížiť vyhýbaním sa alkoholu, obmedzením príjmu soli alebo užívaním liekov, ako sú antibiotiká a diuretiká. Z viscerálneho a podkožného brušného tuku schudnete najlepšie zlepšením stravy a pravidelným cvičením. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok