Peňaženka, kľúče, telefón? V čase covidu nám v kabelke nestačia

TA3/bd
10.12.2021 18:00

Boli časy, keď tieto tri veci boli všetko, čo ste potrebovali mať so sebou, kedykoľvek ste vyšli von. Ale s bezpečnostnými pokynmi, ktoré pomáhajú predchádzať šíreniu covidu musíme všetci do tohto zoznamu pridať niekoľko ďalších potrieb.

Peňaženka, kľúče, telefón? V čase covidu nám v kabelke nestačia
FreePik

1. Spoľahlivé rúško

Mať ho vždy po ruke je samozrejmosť. Jeho nosenie výrazne znižuje šírenie nového koronavírusu. Vždy treba nájsť rovnováhu medzi tým, čo je najefektívnejšie a čo najpohodlnejšie. Zatiaľ čo masky FFP2 sú účinné, na druhej strane sú aj nepríjemné, čo môže ľudí prinútiť si ich zložiť, alebo nenosiť správne. K dispozícii sú najrôznejšie ponuky v dizajnoch, hlavne, aby ste mali správne zakrytý nos a ústa.

Myslite na to, že ich potrebujete mať v kabelke viac, aby ste ich nemuseli umývať a prať, keď na to nebude priestor. Vždy so sebou noste aj igelitové vrecko, keď príde čas zložiť si rúško, máte bezpečné miesto na jej uloženie. Masku nehádžte hocijako do tašky so všetkými ostatnými predmetmi, pretože sa tým zvyšuje riziko kontaminácie.

covid FreePik

2. Dezinfekcia na ruky

Zatiaľ čo umývanie rúk mydlom a vodou je najlepší spôsob, ako zabiť baktérie, z ktorých by ste mohli ochorieť, dezinfekcia rúk je dobrou druhou možnosťou, keď ste vonku a nemáte v blízkosti umývadlo.

Akokoľvek zvláštne to môže znieť, existuje niečo ako nebezpečný dezinfekčný prostriedok na ruky. Schválené sú iba dezinfekčné prostriedky na ruky, ktoré obsahujú najmenej 60 percent etanolu alebo izopropylalkoholu, takže sa ich držte.

Tip: Ak chcete účinne zabiť baktérie, dezinfekčný prostriedok si votrite do rúk a čakajte, kým neuschne

covid FreePik

Na trhu sú produkty, ktoré neobsahujú žiadny alkohol, a hoci sa nepreukázalo, že sú neúčinné, nebolo dokázané, že by dostatočne dobre fungovali, takže je najlepšie použiť to, o čom viete, že likvidáciu baktérií zvládne. Je tiež dôležité vyhýbať sa výrobkom, ktoré obsahujú metanol – látku, ktorá je toxická a nemala by sa používať. Najlepšie urobíte, ak si pred zakúpením produktu pozriete jeho etiketu. 

3. Dezinfekčné utierky

Bolo by rozumné mať ich do zásoby a vždy poruke – či už v aute, kabelke alebo batohu. Sú skvelé pre život na cestách, pretože ich môžete použiť na utieranie povrchov, na dezinfekciu telefónu a iných predmetov, ktorých sa často dotýkate.

Vo všeobecnosti obsahujú izopropylalkohol, ktorý je rovnako účinný pri zbavovaní sa vírusu. Môžete si vytvoriť aj svoj vlastný antivírusový dezinfekčný čistič povrchov, nalejte alkohol do sprejovej fľaše, môžete zmiešať s esenciálnym olejom. 

covid FreePik

4. Fľaša s vodou

Zostať hydratovaný je vždy dobrý a zdravý nápad, ale zastaviť sa v samoobsluhe alebo na odpočívadle na drink vás vystaví choroboplodným zárodkom, ktorým by ste sa inak mohli vyhnúť, keby ste mali so sebou vlastnú fľašu s vodou. Myslite na to, akými tekutinami sa hydratujete. Kofeín je diuretikum, takže zatiaľ čo káva alebo čaj vás môžu na chvíľu povzbudiť, v skutočnosti môžete počas dňa stratiť viac tekutín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok