Dezinfekcia oslabuje náš imunitný systém: Najhoršia je tá, ktorú vdýchnete

TA3/bd
10.8.2021 09:00

Zdá sa, že pandémia koronavírusu priniesla kultúru germofóbov. Celý svet striekal dezinfekciu všade a v mnohých prípadoch úplne zbytočne. Predaj čistiacich prostriedkov do domácností prudko stúpol kvôli obavám z covidu. Verejné priestory sa na nejaký čas stali centrami hyperdezifekcie. Dnes platíme za nadmernú hygienu daň. Ako poškodzuje naše zdravie a stále nás dostatočne chráni pred infekciou?

Dezinfekcia oslabuje náš imunitný systém: Najhoršia je tá, ktorú vdýchnete
Pixabay

Ako dôležité je dezinfikovať povrchy počas covidu? Stručne povedané: veľmi nie. Naše chápanie toho, ako sa koronavírus šíri, sa v priebehu času zmenilo. Na začiatku pandémie sme mali obmedzené informácie. Dnes vieme, že ochorenie spôsobuje prenos vo vzduchu. Množstvo vírusových častíc je výraznejšie, keď cestujú vzduchom. Vaše ruky sú slabými prenášačmi vírusu.

Okrem toho, ak sa dotknete kontaminovaného povrchu, jednoduché umývanie rúk zabráni šíreniu vírusu. Realita je taká, že problémom je zdieľaný vzduch, nie zdieľané povrchy a účinnou metódou zabíjania vírusu vo vzduchu je filtrácia častíc dýchacími cestami kvalitným rúškom alebo častým vetraním.

dezinfekcia Pixabay

Dezinfekcia, ktorú dýchame

Otázkou zostáva, skutočne nám príliš horlivá hygiena škodí? Použité čistiace chemikálie často predstavujú riziko pre dýchacie cesty. Čo sa stane, ak je vo vzduchu, ktorý dýchate, dezinfekčný prostriedok? Väčšina dezinfekčných sprejov obsahuje prchavé organické zlúčeniny. Prchajú, čo znamená, že je ich možné vdýchnuť so vzduchom.

Vystavenie sa niektorým prchavým organickým prchavým látkam môže viesť k podráždeniu očí, nosa a hrdla, bolesti hlavy, strate koordinácie, nevoľnosti, poškodeniu pečene, obličiek a centrálneho nervového systému, aj k rakovine. Aký veľký vplyv majú tieto toxíny na vaše zdravie, závisí od koncentrácie, ktorej ste vystavení.

dezinfekcia Pixabay

Ďalšie vedľajšie účinky pravidelného používania dezinfekčných prostriedkov:

1. Podráždená pokožka

Počet pacientov s vyrážkami na rukách sa od začiatku pandémie zdvojnásobil. Kontaktná dermatitída sa prejavuje začervenaním a zápalom, zatiaľ čo ekzém spôsobuje suchú, šupinatú a svrbivú pokožku. Ak máte kontaktnú dermatitídu alebo ekzém, noste pri čistení rukavice. Zvlhčite si ruky najmenej trikrát denne. Najlepší čas na to je bezprostredne po umytí rúk, aby sa krém absorboval a utesnil vašu kožnú bariéru, aby sa uzamkla vlhkosť.

dezinfekcia Pixabay

2. Zabije dobré aj zlé baktérie

Keď holými rukami uchopíte dezinfekčný obrúsok, zničíte tým mikrobióm užitočných baktérií na koži, čo zase môže poškodiť váš črevný mikrobióm. U dospelých sú účinky prchavé a dobré baktérie sa začnú množiť do niekoľkých hodín od dotyku s dezinfekčným prostriedkom. Ale u malých detí môže byť účinok dlhodobý. Je ťažké prestavať prosperujúci mikrobióm po prvých troch rokoch života. Ak ste stratili niektoré z dobrých baktérií, je náročné ich znova zaviesť do tela.

Ako teda vyvážiť, aby bol dom čistý a bez vírusov, bez toho, aby ste si pri tom nezničili zdravé baktérie? Okrem kuchyne, ktorú by ste mali denne dôkladne čistiť, aby ste odstránili patogény prenášané potravinami, obmedzte hĺbkové čistenie na raz týždenne a v kúpeľni používajte iba dezinfekčné prostriedky. 

dezinfekcia Pixabay

3. Problémy so žalúdkom

Malé deti si často vkladajú ruky a iné predmety do úst. Psy a mačky majú tendenciu olizovať povrchy. Ak dôjde k náhodnému požitiu niektorých toxických chemikálií používaných v dezinfekčných výrobkoch, môže to spôsobiť ťažkosti ako je nevoľnosť, hnačka a vracanie. Držte sa preto výrobkov, ktoré dezinfikujú izopropylalkoholom. Alkohol sa v tele veľmi rýchlo zničí, takže nie je taký nebezpečný ako niektoré iné chemické čistiace prísady. 

4. Respiračné ochorenia

Niektoré zdravotné problémy môžu spôsobiť, že váš dýchací systém bude obzvlášť citlivý na toxické dráždivé látky v dezinfekčných sprejoch. Medzi osoby so zvýšeným rizikom patria ľudia s pľúcnymi alebo respiračnými ochoreniami, ako je rakovina pľúc alebo pneumónia.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok