Toyota berie vodíkový pohon vážne. Najnovšie to naznačila GR Yarisom H2

TA3/SZ
10.12.2021 18:30

Toyota experimentuje s vodíkovým pohonom. Geniálny GR Yaris prerobila na vodíkový pohon

Toyota berie vodíkový pohon vážne. Najnovšie to naznačila GR Yarisom H2
Toyota

Toyota už vo svojom portfóliu jeden sériový, vodíkový automobil má. Je ním Toyota Mirai. Teraz však značka prišla s GR Yarisom, ktorý spaľuje vodík priamo v klasickom piestovom motore. Verzia H2 je samozrejme zatiaľ len konceptom, ktorý vychádza zo sériovej podoby jedného z najlepších športových hot hatchov dneška.

Pod prednou kapotou vodíkového konceptu nájdeme stále pôvodný trojvalcový motor s objemom 1.6 litra, ktorý však prešiel miernou úpravou, ktorá zosilnila blok motora. Je to z dôvodu väčšej výbušnosti vodíka v porovnaní s benzínom. Nové sú taktiež aj sedlá ventilov a vstrekovanie upravené pre potreby vodíka.

Inžinieri taktiež museli auto vybaviť novou nádržou na skladovanie vodíka, ktorá musí zvládať skladovanie paliva pod tlakom až 700 barov. Toyota sa však na túto tému nevyjadrila, ani nezverejnila podrobnosti.

Ak by ste auto tankovali vodíkom vyrobeným pomocou zelenej energie, ako napríklad vo veternej elektrárni, dalo by sa hovoriť o 100% ekologickom aute, keďže pri spaľovaní vodíka je jediným odpadovým materiálom voda, respektíve vodná para.

Yaris Toyota

Toyota zdôraznila, že aj v budúcnosti pri autách s nulovými emisiami si môžme užívať vzrušenie a zážitok z áut tak, ako to robíme dnes. O výkone sa vývojári nezmienili, no povedali, že motor má podobnú účinnosť ako benzínový variant. Tento druh motoru už Toyota testuje v pretekárskej Corolle Sport v tíme Rookie Racing.

Po dizajnovej stránke sa nezmenilo nič. Pribudol jedine polep odkazujúci na vodíkový pohon. Toyota tak týmto krokom dáva najavo, že sa bude v budúcnosti viacej venovať vodíkovému pohonu, ktorý by mohol byť v takomto prevedení naozaj podobný spaľovaciemu variantu, ktorý poznáme dnes. Nuž nechajme sa prekvapiť tým, čo prinesie budúcnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok