Boli zvieratá pôvodcom nového variantu omikron? Vedci stále skúmajú, ako koronavírus vznikol

TA3-AP
13.12.2021 16:02

Takmer dva roky po vyhlásení svetovej pandémie je pôvod vírusu stále zahalený rúškom tajomstva. Väčšina vedcov verí, že sa vírus objavil vo voľnej prírode a preskočil z netopierov na ľudí, či už priamo, alebo prostredníctvom iného zvieraťa. Iní si však myslia, že unikol z čínskeho laboratória. Momentálne sa odborníci zameriavajú na prvú teóriu, ktorá je podľa nich pravdepodobnejšia.

Boli zvieratá pôvodcom nového variantu omikron? Vedci stále skúmajú, ako koronavírus vznikol
ČTK

V čase, keď počet obetí koronavírusu presiahol 5,2 milióna, sa veľa vedcov snaží sústrediť na teóriu, podľa ktorej bol vírus prenesený zo zvieraťa na človeka. Týmto výskumom vedci dúfajú, že sa im podarí získať dostatok vedomostí na to, aby zabránili šíreniu nových vírusov a variantov. “Scenár, v ktorom vírus unikol z laboratória, priťahuje na miestach ako je Twitter veľkú pozornosť,” uviedol pre AP News Stephen Goldstein z University of Utah a dodal, že neexistuje žiadny dôkaz, že vírus vznikol v laboratóriu. Goldstein spolu s ďalšími 20 vedcami v auguste publikoval článok v časopise Cell, kde uviedol dôkazy o tom, že vírus pochádza zo zvierat. 

Michael Worobey, evolučný biológ z University of Arizona, ktorý do článku tiež prispel, minulý rok na jar uviedol, že obe teórie sú možnosťou. Odvtedy ho však jeho vlastný výskum a mnohé iné štúdiá viac naklonili k hypotéze o prenose zo zvieraťa, ktorá je podľa neho “omnoho viac podporovaná nazbieranými dátami”. Minulý mesiac Worobey zverejnil časovú os, ktorá sleduje šírenie covidu. Tá spojila prvý známy prípad prenosu na človeka s trhom s morskými plodmi Huanan v čínskom Wu-chane, kde sa predávali živé zvieratá. "Teória o úniku z laboratória je takmer určite obrovským rozptýlením, ktoré odvádza pozornosť od toho, čo sa skutočne stalo," povedal.

Iní odborníci však o tejto teórii nie sú úplne presvedčení. Počas leta preskúmanie nariadené americkým prezidentom Joeom Bidenom ukázalo, že štyri americké spravodajské agentúry verili so “slabou istotou”, že vírus bol pôvodne prenesený zo zvieraťa na človeka. Jedna agentúra so “strednou istotou” uviedla, že prvá infekcia má pôvod v laboratóriu. Zástancovia tejto hypotézy sa domnievajú, že vedci boli náhodne vystavení vírusu kvôli neadekvátnym bezpečnostným postupom pri práci so vzorkami z prírody, alebo možno po tom, ako vírus vytvorili v laboratóriu. Predstavitelia amerických tajných služieb však odmietli teórie, že Čína vyvinula vírus ako biologickú zbraň.

Z netopiera na ľudí

Vedci vo vedeckom časopise Cell uviedli, že SARS-CoV-2 je deviatym zdokumentovaným koronavírusom, ktorý infikoval ľudí. Všetky predchádzajúce vznikli u zvierat. Medzi nimi sa nachádza aj vírus, ktorý v roku 2003 spôsobil pandémiu SARS, ktorý tiež spojili s čínskymi trhmi so zvieratami. Mnohí vedci sa domnievajú, že divé zvieratá boli medzihostiteľmi SARS-CoV-2, čo znamená, že boli infikované netopierím koronavírusom, ktorý sa potom vyvinul. Vedci sa snažili nájsť konkrétny netopierí koronavírus a v septembri identifikovali tri vírusy u netopierov v Laose, ktoré sú viac podobné SARS-CoV-2, než akémukoľvek inému známemu vírusu. Worobey má podozrenie, že medzihostiteľmi boli psíky medvedíkovité. Tie sú citlivé na koronavírusy a živé ich predávali na trhu Huanan, uviedol vedec.

Začiatkom tohto roka spoločná správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Číny označila prenos vírusu z netopierov na ľudí prostredníctvom iného zvieraťa za najpravdepodobnejší scenár a únik z laboratória za “extrémne nepravdepodobný”. Táto správa však tiež zasiala pochybnosti medzi odporcov hypotézy, keďže v správe bol za prvý známy prípad označený účtovník, ktorý s trhom Huanan nemal nič spoločné. U toho sa prvýkrát prejavili symptómy 8. decembra 2019. Tí, čo veria, že vírus unikol z laboratória, poukazujú na tento prípad tvrdením, že vírus unikol z Wuhanského virologického inštitútu, ktorý sa nachádza v blízkosti miesta, kde muž žil.

Podľa Worobeyho výskumu však tento muž v jednom z medializovaných rozhovorov upresnil, že jeho problémy z 8. decembra spôsobili ťažkosti so zubami a symptómy covidu začali až 16. decembra, čo je dátum, ktorý je uvedený aj v nemocničných záznamoch. Worobeyho analýza však identifikuje predchádzajúci prípad: predajcu na trhu Huanan, u ktorého sa 11. decembra prejavili symptómy covidu, uvádza agentúra AP News. 

Táto teória vyvoláva strach

Odborníci sa však momentálne obávajú, že prenos vírusov zo zvieraťa na človeka by mohol vyvolať nové pandémie – a túto ešte zhoršiť. Odkedy sa covid objavil, nakazilo sa mnoho druhov zvierat, vrátane domácich, ako sú mačky, psy či fretky a aj zvieratá v zoologických záhradách. Ďalšou obavou teda je, že zvieratá by mohli byť pôvodcom nových vírusových variantov. Niektorí sa zaoberajú otázkou, či nový variant omikron náhodou tiež nezačal práve týmto spôsobom. 

Aby sa zabránilo chorobám, ktoré vznikli z prenosu zo zvieraťa na človeka, je podľa odborníkov potrebné zastavenie nelegálneho predaja voľne žijúcich živočíchov. Ďalšou nevyhnutnosťou je aj pokrok v riešení veľkých globálnych problémov, ktoré zvyšujú rizikový kontakt medzi ľuďmi a zvieratami, ako je ničenie biotopov a zmena klímy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok