Kedy budú štúdie o omikrone? Možno budeme čakať, kým prerazí v bohatšej krajine

TA3
30.11.2021 10:51

Nový typ koronavírusu, ktorému dala Svetová zdravotnícka organizácia meno omikron, stavia do pozoru odborníkov aj politikov. Čo doposiaľ vieme o omikrone, ktorý dostal prezývku supermutant a na čo sa vieme pripraviť, priblížil epidemiológ Martin Pavelka z Ministerstva zdravotníctva SR.

Evolučná výhoda

"Jediné, čo vieme presne, je, že sa šíri rýchlejšie ako delta variant," povedal Pavelka o omikrone. Poukázal na to, že nový variant sa stal v Juhoafrickej republike dominantným už do dvoch týždňov. "Okrem toho nevieme nič," priznal. Podľa Pavelku by sme pri výrokoch o omikrone mali byť opatrní.

Pavelka zdôraznil, že zatiaľ nemáme informácie o tom, či omikron oslabí ochranu po očkovaní. "Nevieme ani, či priebeh ochorenia bude ťažší, alebo bude ľahší. Síce vznikajú nejaké anekdotické správy, ale veda sa nemôže opierať o anekdotické správy," skonštatoval epidemiológ.

Pavelka potvrdil, že omikron má evolučnú výhodu. "My však nevieme presne, čo tou evolučnou výhodou je," doplnil. Môže ísť o vyššie reprodukčné číslo, čo by vysvetľovalo rýchlosť, s ktorou získal dominanciu. 

Štúdia môže byť o mesiac

Môže trvať približne mesiac, kým vzniknú o omikrone odborné štúdie, odhadol Pavelka. Najskôr je potrebné, aby vznikla dostatočne veľká skupina nakazených týmto variantom. Nakazených je následne potrebné sledovať počas celého priebehu infekcie. "Ďalším problémom je, že mnohé krajiny nemajú kapacity takéto štúdie vytvoriť," vysvetlil s tým, že ani o delte sme nemali mnoho informácií, kým sa šírila len v Indii.

Deltu začali bližšie skúmať, až keď prenikla do Británie, kde mali prostriedky na sekvenovanie a bližšie vedecké skúmanie. Pavelka skonštatoval, že kým sa variant nedostane do "bohatej krajiny", odborníci ho nevedia zdokumentovať. "Ja sa obávam, že Juhoafrická republika nebude mať tieto kapacity a budeme čakať, kým sa omikron nestane dominantným variantom buď v USA, v Spojenom kráľovstve alebo v Európskej únii," zhrnul Pavelka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok